De inre gränskontrollerna utökas

2:27 min

Med start på måndag kommer polisen att utöka de så kallade inre gränskontrollerna. Bland annat berörs de fem största flygplatserna och flera nya hamnar.

Sverige införde tillfälliga gränskontroller mot länder som ingår i Schengensamarbetet under flyktingkrisen i november 2015.

Hittills har kontrollerna gjorts vid Öresundsbron och vid hamnar i södra Sverige. Men från och med nu på måndag kommer kontroller även göras vid flera flygplatser, däribland Arlanda, Sturup och Landvetter, och vid fler hamnar.

Polisen grundar sig på ett regeringsbeslut från maj i år, som ger myndigheten mandat att fokusera mer på allvarlig gränsöverskridande brottslighet. Patrik Engström, chef för den nationella gränspolissektionen, säger att hotbilden mot Sverige förändrats sedan 2015.

– Det handlar om internationella brottsnätverk som rör sig över Europas inre gränser och begår olika typer av brott, och givetvis även om att identifiera potentiella terrorister, säger han.

– I och med att vi har haft gränskontroller på Öresundsbron och vissa färjelinjer så har de personer som inte vill bli upptäckta valt att ta andra vägar - det ser vi ganska tydligt.

Här räknar polisen in personer som återvänder från krigen i Irak och Syrien. Patrik Engström vill inte uppge hur många som hittills har gripits i den kategorin, men säger att man blivit bättre på att upptäcka dem.

– Det är svårt att säga om det är ett ökande antal som kommer - men vi har också blivit bättre på att identifiera dem.

Enligt polisen kommer de utökade gränskontrollerna att pågå som längst till och med den 11 november i år. Resenärer uppmanas att ta med sig pass eller nationellt id-kort.

– Beslutet innebär ju inte att polisen kommer att bedriva kontroll på de här platserna hela tiden. Samtidigt kommer vi inte att tala om i förväg vilka ankomster eller avgångar vi kommer att kontrollera, säger Patrik Engström.