Simrishamn och Tomelilla vill undvika Londonfettpropp

3:23 min

I Simrishamn och Tomelilla ska specialdesignade fett-trattar delas ut, för uppmuntra hushållen att återvinna använt matfett.

Annica Bråhäll, VA-ingenjör i Simrishamn, öppnar bakluckan på bilen och tar fram en kartong full med blå miljötrattar. De ska delas ut bland kommunens VA-abonnenter, med förhoppningen att mindre mängder matolja och matfett ska spolas ner i rören efter användning.

Alla har väl sett inslaget om Londonfett-proppen som var stor som en buss, och det vill vi gärna undvika.

- Det gör vi för att undvika att få fett i våra kommunala ledningar och i reningsverken, men vi vill också hjälpa alla fastighetsägare att slippa få fett i sina egna ledningar, vattenlås och brunnar.

Är det ett stort problem med fett som stelnar i ledningarna?

- Det är det. Alla har väl sett inslaget om Londonfett-proppen som var stor som en buss, och det vill vi gärna undvika.

Det är kommunerna Tomelilla och Simrishamn och avfallsbolaget Ökrab som samarbetar kring miljötrattarna, som de även kallas. Trattarna kan hämtas på det två kommunernas VA-enheter, på återvinningscentralen och kommunreceptionerna, berättar Annica Bråhäll.

I dagarna har de även haft en extra satsning i bland annat Kivik, där trattar lämnats ut i VA-abonnenternas postlådor.

Tratten skruvas på en petflaska, där använt fett hälls ner när det svalnat av och blivit hanterbart. Flaskan kan sedan förvaras i kylskåp, för att lämnas på återvinningscentralen när den är full.

- De har ett bord för farliga kemikalier, så ställer man den där och märker den med "matfett", så den hamnar rätt, säger Annica Bråhäll.

Stelnat fett kan man torka ur med hushållspapper och läggas i bruna matavfallspåsen.

- Och det har vi skrivit i vår lilla broscyr som följer med, hur man ska tänka på stelnat fett också, säger Annica Bråhäll.