Nobelpristagare Arvid Carlsson död

30 min

Arvid Carlsson, farmakolog och professor emeritus på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, avled på fredagen i en ålder av 95 år. Han fick Nobelpriset i fysiologi, eller medicin, år 2000 för sin banbrytande forskning kring hjärnans signalsubstanser.

Det uppger Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Arvid Carlsson var verksam som farmakolog och professor emeritus på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Agneta Holmäng, dekan vid Sahlgrenska akademin, beskriver Carlsson som generös med sina kunskaper och ständigt villig att diskutera forskning.

– Han var en väldigt god vän och en fantastisk medarbetare, och så klart en enastående forskare. Han var upphovsman till flera stora upptäckter som lett till dramatiska förändringar för livskvaliteten hos miljontals patienter med psykiatriska och neurologiska sjukdomar, säger Holmäng.

Carlsson och hans forskargrupp bidrog till kunskapen om den roll signalsubstanser som dopamin och serotonin spelar i hjärnans funktion.

Han tilldelades Nobelpriset för sin upptäckt att dopamin är en signalsubstans i hjärnan som har stor betydelse för våra rörelser, och att brist på ämnet ger försämrad motorisk förmåga, exempelvis vid Parkinsons sjukdom.

Upptäckten låg till grund för framtagning av läkemedel som omvandlas till dopamin i hjärnan, vilket visat sig vara effektivt mot Parkinsons sjukdom.

Carlssons forskning kring signalsubstansen serotonin bidrog också till effektiva läkemedel mot depression och ångestsjukdomar.

Under senare år har Arvid Carlsson varit aktiv i samhällsdebatten. Han riktade bland annat vid upprepade tillfällen kritik mot den uppmärksammade Macchiariniaffären vid Karolinska institutet.

Nobelpristagaren ansåg att det som hänt kastade en mörk skugga över medicinpriset — eftersom flera medlemmar i Nobelförsamlingen var djupt involverade i skandalen.

– Det här är det värsta som har hänt i medicinprisets historia, sade Arvid Carlsson till TT 2016.

Den välrenommerade forskaren har också riktat offentlig kritik mot homeopatiska produkter och bestämt avrått svenska myndigheter från att låta preparaten kallas läkemedel.

FAKTA 
Arvid Carlsson var den 29:e svensken som fick Nobelpriset sedan det instiftades 1901, och den åttonde inom medicin/fysiologi.

Han började sina studier i Lund och blev 1959 professor i farmakologi vid Göteborgs universitet.

Nobelpriset var krönet på en forskarkarriär som kantats av utmärkelser, den första redan vid 24 års ålder. Därefter har han belönats med en rad internationella utmärkelser.

Bland dem som hedrat Arvid Carlsson finns även de svenska och amerikanska förbunden för Parkinsons sjukdom. Carlssons forskning kring dopaminets roll i denna sjukdom låg till grund för hans Nobelpris.