Valet 2018

Ulf Kristersson om extremistförslaget: Demokratin måste slå tillbaka

1:36 min

När Ulf Kristersson frågades ut som första partiledare i Almedalen handlade mycket om de senaste dagarnas debatt kring Alliansens besked om att ge SD ordförandeplatser i riksdagens utskott – något som Liberalerna och Centerpartiet sedan backade ifrån. 

– Någon måste missförstått någonting, säger Ulf Kristersson.

Lyssna på hela utfrågningen i ljudlänken längst ner på sidan!

I dag är det Moderaternas dag i Almedalen – och först ut att ställas mot väggen i P1 Morgons partiledarutfrågningar var Ulf Kristersson.

De senaste dagarna har ju debatten handlat om beskedet från Alliansen om att släppa in SD-representanter på ordförandeposter i riksdagens utskott. Ett besked som mötte skarp kritik – och som både L och C backade ifrån. 

– Det vi var överens om var att vi skulle prata med Socialdemokraterna om hur utskotten ska jobba i riksdagen, säger han. 

– Då var vi överens om att det borde fördelas via proportionalitet. Det handlar alltså om matematik – inte om politik. Men någon måste ha missuppfattat vad allt det här syftade till.

Ulf Kristersson fick många frågor kring just Moderaternas relation till SD efter valet – och hur Kristersson själv ser på risken för ett oklart parlamentariskt läge. 

– Jag tycker att SD konsekvent pratar om invandring på ett sätt som jag inte gillar, säger Kristersson.

– Det är nog rimligt att det kommer bli en stökig tid i svensk politik, säger han.

Även det moderata förslaget om att förbjuda aktivt deltagande i extremistiska grupperingar, exempelvis nazistiska, vänsterextrema och islamistiska organisationer.

Enligt det moderata förslaget ska det vara tillåtet att lyssna på tal eller vara med på träffar med grupper som begår grova våldsbrott eller sprider hot – men för att värna demokratin borde det vara förbjudet att sprida flygblad eller propagera på nätet för en sådan sak. 

– Vi har ett betydande problem idag med extremistiska organisationer som hotar och hatar på ett sådant sätt att de riskerar att förstöra den svenska demokratin, säger Kristersson.