Missnöjet mot syrier i Turkiet växer

2:15 min

I Turkiet bor och arbetar i dag flera miljoner syrier. Men missnöjet i Turkiet har vuxit, och nu höjs röster för att skicka hem de syriska flyktingarna.

– Normalt får en turkisk kock 150 lira per dag, men en syrier kan jobba för bara en tredjedel per dag, säger Mustafa Yilmaz, som är arbetslös.

Syrierna dumpar lönerna, och tar jobb från turkarna, säger han, medan han visar bilder på sin telefon från tiden han arbetade som kock.

Turkiet är det land som tagit emot flest syriska flyktingar, runt 3,5 miljon uppskattas bo i landet i dag. I Istanbul är det runt en halv miljon.

Med tiden har missnöjet med situationen vuxit. Många säger att det är dags för syrierna att åka hem, men president Erdogan har hittills haft en mjukare inställning till flyktingarna från grannlandet.

– Erdogan har stort stöd bland syrierna här, alla de jag känner stödjer honom, för han var den som välkomnade oss, säger Sirwan Mohammad Ali, som flydde Syrien i samband med att kriget bröt ut.

Han jobbar på en frisörsalong i stadsdelen Aksaray, arbetarkvarter med låga hyror, där många av Istanbuls syrier bor. Även om väldigt få fick rösta så följde många syrier här det turkiska presidentvalet förra helgen med intresse – inte minst eftersom flera av Erdogans utmanare hade en hård retorik mot syrierna i valrörelsen och talade om att skicka tillbaka dom.

– De flesta oppositionspartier vill skicka tillbaka oss så oss var det bra att Erdogan vann, han har inget problem med att vi är kvar här, säger Sirwan Mohammad Ali.

Sirwan anser att Erdogans inställning till syrierna beror på hans humanism. Andra skulle säga att det också är strategi: genom sin politik vinner Erdogan sympati bland många av de syrier som flytt och som är kritiker till Syriens president Bashar al Assad – vilket är ett sätt för Erdogan att öka sitt inflytande i regionen.