Regeringsdramat i Tyskland fortsätter

2:31 min

Den tyska regeringskrisen tog nya oväntade vändningar i natt.

I striden om asylpolitiken mellan de två kristdemokratiska partierna CDU och CSU, så meddelade inrikesminister Horst Seehofer först sitt parti att han avgår som inrikesminister och som partiledare för CSU – men han övertalades av partikolleger att stanna kvar.

Nu ska CDU och CSU mötas igen i eftermiddag för ett sista försök att enas i den fråga, som hotar att spräcka den tyska regeringen.

Tyskland väntade spänt i går kväll på upplösningen av det drama som nu har pågått i ett par veckor, efter att inrikesminister Horst Seehofer från CSU utmanat förbundskanslern, CDU:s Angela Merkel, i migrationsfrågan.

Seehofer vill införa direktavvisningar vid den tyska gränsen mot Österrike, av migranter som redan har registrerats i ett annat EU-land.

Det har Merkel motsatt sig, hon menar att Tyskland inte kan fatta ett sånt beslut på egen hand, utan att det måste till en EU-lösning, alternativt bilaterala avtal med de andra länder som berörs av ett sånt beslut.

I går eftermiddag satte sig CSU och CDU i möten på var sitt håll, för att slutligen bestämma hur de skulle gå vidare i den här frågan. Spänningen var stor, eftersom mycket står på spel.

Om Seehofer och hans parti CSU inte går Merkel till mötes, kan hon tvingas sparka sin inrikesminister - vilket med all sannolikhet skulle innebära slutet för den tyska regeringen, koalitionen mellan CDU, CSU och socialdemokratiska SPD – och kasta Tyskland och EU in i en tid av stor osäkerhet.

Men avgörandet drog ut på tiden. Aviserade presskonferenser ställdes in. Runt midnatt läckte det dramatiska beskedet ut att Seehofer avgår både som inrikesminister och som partiledare för CSU.

Men möten i en mindre krets tog vid och när Seehofer till slut i natt kom ut och mötte journalisterna, var beskedet att han nu åker till Berlin för att träffa Merkel i ett nytt försök att enas i frågan. Den här gången med ett ultimatum – att han avgår om de inte kan komma överens.