Kalmar län

Almedalens besökare kan uppleva bombanfall instängda i skyddsrum

4:28 min

Säkerheten runt Östersjön och det oroliga världsläget är ett ämne som återkommer under Almedalsveckan i Visby. Och den som är på besök kan uppleva ett fiktivt anfall instängd i ett skyddsrum.

– Alla har väl funderat någon gång på hur det skulle vara att sitta i ett skyddsrum, säger Jan Alsander, som är generalsekretare i Civilförsvarsförbundet.

Skyddsrummet är tillfälligt förlagt i en container som står uppställd i hamnen i Visby. Här inne startar anfallet med larmet från "hesa Fredrik" som testas 15.00 första måndagen i månaden över hela landet, sedan följer 90 sekunder då det blir mörkt, ljuset blinkar, golvet skakar, det dundrar och smäller och ljudet av helikoptrar hörs ovanför.

Stor brist på skyddsrum i Kalmar län

En genomgång som tidningen Hem & Hyra presenterade tidigare i år visar att bristen på skyddsrum är stor i Kalmar län. I Torsås får bara en på hundra plats i skyddsrum jämfört med Oskarshamn och Kalmar kommun, där nio av tio invånare får plats. 

Syftet med att uppmärksamma bristen på skyddsrum och behovet av en ökad beredskap för kris i Almedalen i år är att uppmärksamma både politiker och allmänhet på vad som saknas. Bland annat kan fastighetsägare som bygger nytt bygga in skyddsrum i garage och liknande.

På P4 Kalmars Instagramkonto kan du se en film inifrån skyddsrummet under "anfallet"

– MSB (Myndigheten för samhällsberedskap) behöver ett antal miljoner för att lyfta frågan, anser Tor Robertsson, som driver ett företag som tillverkar skyddsprodukter.

– Den lilla volym som byggs nu har att göra med att man river bort fastigheter där det finns skyddsrum och då bygger man nya, det är oftast skolor och sjukhus, och då är det fastighetsägaren som betalar.