På plats i Almedalen

Jan Björklund utmanar SD om EU

2:21 min

Liberalerna ändrar sin strategi inför valrörelsen och kommer att lägga mer fokus på försvar av det svenska EU-medlemskapet. Det blir ett av budskapen idag när det är Liberalernas dag i Almedalen.

Liberalernas ledare Jan Björklund utmanar Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson på debatt efter att Åkesson i en intervju nyligen sade att han vill ha en folkomröstning om det svenska EU-medlemskapet efter valet. 

– Ett av Sveriges största partier Sverigedemokraterna som i värsta fall kan vara det största partiet efter valet går nu ut och kräver att Sverige ska lämna den europeiska unionen under de närmaste åren och därmed blir det en mycket viktig och allvarlig fråga i valrörelsen.

Liberalerna meddelade i våras att skola, integration och liberala värderingar var det partiet skulle gå till val på.

Nu lägger man alltså även till frågan om det svenska EU-medlemskapet. Motståndaren är Sverigedemokraterna som sedan 2013 driver att Sverige ska omförhandla sitt medlemskap och folkomrösta - ett krav som partiet bland annat lyfte fram efter att Storbritannien röstade för att lämna EU 2016.

– Jag kommer idag att utmana Jimmie Åkesson på fyra EU-debatter under valrörelsens slutskede för att människor verkligen ska få höra argumenten för och emot. Det vore ansvarslöst för Sverige att lämna EU, säger Jan Björklund.

Liberalerna har inte särskilt höga opinionssiffror och det finns en skepsis mot EU. Hur ska ni öka väljarstödet genom den här frågan?

– Jag tänker inte så i första hand. Man kan inte sticka upp sitt blöta finger i luften och känna efter vart vinden blåser för stunden.

Förutom Sverigedemokraterna är det bara Vänsterpartiet i riksdagen som tycker att Sverige bör lämna EU.

Ändå befarar Jan Björklund att det efter valet kan vara en väsentlig del av riksdagen som vill verka för ett svenskt EU-utträde.

– Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är två partier som har en del luft under vingarna just nu. I värsta fall skulle en tredjedel av riksdagen efter valet kunnat tycka att Sverige ska lämna EU. Därför är det här en stor och viktig fråga.

Jan Björklund vill inte spekulera i om det här fokuset på en av Sverigedemokraternas viktiga frågor i själva verket leder till ökat stöd för Sverigedemokraterna - istället för den debatt Jan Björklund eftersträvar.

– Det vet jag inte men för mig är inte det, det viktiga. På valdagen måste människor veta att den här frågan är på riktigt. Det är ett vägval. På valdagen är det en av frågorna som avgör hur man lägger sin röst.

Vore det inte rimligt med en folkomröstning när det har gått lång tid och förändringar har skett, bland annat Storbritanniens utträde?

– Vi har inga krav på en folkomröstning. Men skulle många partier kräva det, får den frågan diskuteras. Jag uppfattar att det svenska EU-medlemskapet idag har ett starkt stöd hos det svenska folket, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.