Barnlösa danskar åker till Sverige för att få hjälp

2:32 min

I åratal har svenska kvinnor åkt till Danmark för att kunna bli gravida genom insemination. Men Danmark har samtidigt strikt lagstiftning när det gäller surrogatmoderskap.

Genom att sköta alla kontakter via ett företag i Malmö kan danskar sättas i kontakt med surrogatmödrar i andra länder.

Mikkel Raahede, dansk representant för företaget Tammuz Nordic, förklarar varför man har sitt kontor i Malmö.

– I Danmark är det förbjudet att betala en kvinna för att bära ens barn och det är också förbjudet att förmedla kontakt till surrogatmödrar. Bryter du mot lagen kan du dömas till böter eller upp till fyra månaders fängelse.

Surrogatmoderskap är inte heller tillåtet inom svensk hälso- och sjukvård. Men det är inte olagligt att åka till ett land där det är tillåtet att genomföra ett surrogatarrangemang.

Så länge all kontraktsskrivning och möten sker i Malmö kan därför Tammuz Nordic sätta barnlösa danskar i kontakt med surrogatmödrar i USA, Albanien eller Ukraina.

Kvinnorna får enligt företaget inte en faktisk lön, men får alla kostnader täckta och kompenseras för förlorad inkomst.

Hur mycket tjänsterna kostar varierar, berättar Mikkel Raahede.

– Det beror på om man även måste hitta en äggdonator och vilket land man väljer. Det kan kosta från 60 000 till 130 000 dollar säger Mikkel Raahede.

Verksamheten startade förra hösten och just nu arbetar Mikkel Raahede med 16 danska par och singlar. Men surrogatmoderskap är ett omdebatterat ämne.

Tammuz Nordic har även svenska klienter och har polisanmälts av Sveriges Kvinnolobby, som anser att företaget bryter mot brott mot lagen om adoption. Men polisen startade inte någon utredning.

Mikkel Raahede berättar att man även i Danmark ifrågasatt om företaget inte ligger på gränsen för vad som är lagligt.

– Jo, det kanske är på gränsen, men vi håller oss innanför lagen, säger Mikkel Raahede.