Ryskt missnöje kring höjd pensionsålder

6:30 min
  • I Ryssland har regeringen lagt fram förslag om höjd pensionsålder, något som skapat starka reaktioner hos befolkningen.
  • För kvinnor höjs pensionsåldern från 55 till 63 år och för män från 60 till 65.
  • Hör reportage av vår utrikeskorrespondent Johanna Melén.

I dag vänds Sveriges blickar åter mot Ryssland där fotbollslandslaget spelar åttondelsfinal mot Schweiz i Sankt Petersburg. Men samtidigt som VM pågår gror missnöjet runt om i landet mot regeringens förslag om höjd pensionsålder.

– Visst röstade jag på Putin, men hade jag vetat om det här före valet, ja då vet jag inte... säger Ljudmila Bazjena, 62 år och alltså pensionär. Hon sitter i skuggan en bit från fontänen en bit ovanför strandpromenaden i Nizjnij Tagil, 14 mil norr om Jekaterinburg.

I industristaden Nizjnij Tagil finns två huvudsakliga arbetsgivare: Stridsvagnsfabriken Uralvagonzavod samt järn- och stålverket förkortat NTMK. Ljudmila arbetade på Uralvagonzavod och på en annan fabrik som nu är nedlagd.

– I 44 år arbetade jag på fabrik. Att höja pensionsåldern för fabriksarbetare, ja det är lätt för de där personerna som arbetar med en penna i hand att säga, säger Ljudmila.

På regeringssammanträdet den 14 juni i år talade premiärminister Dmitrij Medvedev klarspråk:

”Den demografiska situationen är sådan att andelen arbetande människor blir allt färre, följaktligen blir antalet pensionärer allt fler. För varje år kommer den här disbalansen bara att öka”, sa Medvedev och drog slutsatsen att förr eller senare kommer systemet bli ohållbart. Särskilt som president Putin nyligen gav order om att pensionerna ska upp, rejält.

Pensionsåldern i Ryssland har legat på samma nivå sedan 1932 och är, i jämförelse med resten av Europa, mycket låg. Men när Dmitrij Medvedev nu satt och sa att pensionsåldern för kvinnor, visserligen gradvis, skulle höjas med åtta år, från 55 till 63 år och för män med fem år, från 60 till 65, väckte det starka känslor i hela landet. Och man mindes det som presidenten, Vladimir Putin sagt, en gång för tretton år sedan: Att hans tid som president kommer pensionsåldern aldrig att höjas.

– Han, Putin, borde själv gå i pension och bana väg för någon yngre, säger Jekaterina Berdjugina, kock på fabriken Uralvagonzavod. Hon promenerar i parken en bit upp från fontänen i Nizjnij Tagil med sin man och 2-åriga dotter.

– Miljön här är så dålig, i hela Ryssland är omständigheterna svåra. Människor arbetar och arbetar, en del har till och med tre jobb för att få det att gå ihop. Så varför tvinga dem kvar flera år extra?

Fast i praktiken arbetar många i Ryssland långt efter att de formellt gått i pension  eftersom det är mycket svårt att försörja sig på en rysk pension.

På en parkbänk en bit längre bort sitter Igor Mesjalkin och löser korsord. Som gruvarbetare gick han redan vid 46. Nu är han 60 men arbetar fortfarande, i gruvan.

– Annars skulle jag inte kunna försörja min 16-åriga son, säger han.

Och så Igor upp en annan aspekt av pensionsfrågan: Att många, främst män i Ryssland inte ens lever till den nu föreslagna pensionsåldern,65 år.

– Ska vi dö på arbetsplatsen, eller vad? Säger Igor Mesjalkin.

– Det här är ett förskräckligt förslag.

Medellivslängden för ryska män ligger i dag på 67,5 år, i flera av landets regioner ännu lägre. En rysk kvinna lever i genomsnitt till nära 77 års ålder, enligt den ryska statistikmyndigheten Rosstat.

En av de som nu kritiserar förslaget är oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj som här på sin Youtubekanal hävdar att den höjda pensionsåldern bara är ett sätt för den ryska ledningen att stjäla ännu mer pengar av det ryska folket, genom att lägga beslag på de pensionsinbetalningar många ryssar aldrig själva kommer att få ta del av, eftersom de inte ens lever fram till pensionen. I söndags organiserade han demonstrationer i flera ryska städer. Också kommunistpartiet och partiet Rättvisa Ryssland, som båda sitter i parlamentet, duman har protesterat, liksom flera fackföreningar

President Vladimir Putin håller tyst och man kan förstå varför: På bara några veckor har hans popularitet dalat, från dryga 76 procent i början av juli till 64 procent i slutet av samma månad enligt det statliga opinionsinstitutet Vtsiom. Från Kreml säger man att det här är än så länge regeringens förslag, inte presidentens.

Nere på strandpromenaden i Nizjnij Tagil sitter en ung man och spelar gitarr och sjunger om att leka med elden. Kanske, spekuleras det nu i, kommer president Putin i sista stund träda fram som en räddande ängel och säga att förslaget är dåligt, det blir ingenting av.