Kims klimatval del 4

Klimatbonus – vattendelare mellan L och MP

5:18 min
  • Hur ska politikerna få människor att leva mer klimatsmart, med morot & piska eller bara piska?
  • Liberalerna och Miljöpartiet står på helt olika sidor när det gäller klimatpolitiska styrmedel.
  • Som ny väljare har vi låtit klimatforskaren Kim Nicholas träffa partiernas klimatpolitiska talespersoner. Det här är sista delen av serien Kims klimatval.

– Jag blev svensk medborgare förra året och i september ska jag rösta för första gången, säger Kim Nicholas.

Kim Nicholas flyttade från USA till Sverige för sju år sen och ska för första gången rösta i riksdagsvalet. Som ny väljare med klimatet i fokus har vi låtit Kim träffa partiernas klimatpolitiska talespersoner.

I ett före detta mötesrum för EU-nämnden i riksdagen träffar vi Liberalernas Lars Tysklind och EU är ett nyckelord i deras klimatpolitik.

– När vi pratar europanivå, där har ju vi varit tydliga, vi vill ju driva på att man har både flygskatt och koldioxidskatt på EU-nivå.

Hur realistiskt är det?

– Ja det är naturligtvis en lång process, det vi ju både när vi pratar globalt och EU-nivå. Men man måste ändå starta någonstans så man vet var man ska, annars blir det väldigt svårt att driva en fråga.

Kunskap, teknikutveckling, marknad och frihandel är partiets utgångspunkt i klimatfrågor.

– Det handlar väldigt mycket om ekonomiska styrmedel naturligtvis, men även att genom märkning (klimatmärkning, reds anm) dra in den enskilda personen så att den kan ta ansvar, och att man sätter konsumenten i centrum.

Från både höger och vänsterhåll vill partier ge bonus till dom som köper miljöbilar, men det vill inte Liberalerna. Dom vill istället satsa på infrastruktur som cykelbanor och laddstolpar.

– Vi säger nej till att man ska subventionera och ge bidrag till privatkonsumtion, som till cyklar och bilar, och nu utombordsmotorer också.

Ett parti som infört flygskatt på nationell nivå och ger bidrag till elcyklar är Miljöpartiet som sitter i regering tillsammans med Socialdemokraterna. Vi träffar Isabella Lövin i ett stort rum i Utrikesdepartementet. Hon är Miljöpartiets språkrör och klimatminister.

Bidraget till elcykeln har blivit ett slagträ i klimatdebatten och Kim frågar Lövin hur hon vet att det är en effektiv åtgärd för klimatet. Lövin hänvisar till forskning som säger att ungefär en fjärdedel av alla bilpendlare i Stockholm har en halvtimme med cykel till jobbet och här kan elcykeln göra det enklare att välja cykeln.

– Vi har bråttom med klimatomställningen och jag är väldigt glad att den här elcykelpremien är väldigt populär och att många vill utnyttja den.

Klimatet är vår generations utmaning menar Isabella Lövin.

– Och vi har inlett den här omställningen under de här fyra åren som Miljöpartiet har suttit i regering med en ny klimatlag och med väldigt ambitiösa mål om vi ska ha hundra procent förnybar elproduktion. Vi måste också bygga höghastighetståg så att vi kan gå bort från flyget och vi ska kunna transportera och leva på ett klimatsmart sätt. Nu ska vi bara fortsätta den vägen som vi har slagit in på och med oss i regering efter nästa val då kommer vi fortsätta med det.

Efter sista intervjun tar Kim tåget hem till Lund. Men hon har inte blivit helt övertygad av partiernas klimatpolitik. För att nå klimatmålet med nollutsläpp av växthusgaser till 2045 måste Sverige snabba på utsläppsminskningarna från nuvarande två procent upp till åtta procent per år, enligt Naturvårdsverket.

– Sverige måste minska utsläpp fyra gånger snabbare än vi gjort historiskt, de kommande åren. Vi har haft en bra trend men det är inte tillräckligt bra för att nå klimatmålen. Så ser det ut i hela världen, det finns inget land just nu som gör tillräckligt för att nå klimatmålen, men Sverige är ledande och vi måste fortsätta gå vidare för att visa hur världen också kan nå dit, säger Kim Nicholas.

Nu när du har träffat åtta partier är du inte övertygad om att deras förslag räcker?
– Jag har inte hört ett komplett förslag för nå ett helt fossilfritt samhälle med netto-noll utsläpp. Men det utvecklas nu och jag tror att det är viktigt att folk säger till politikerna att det är viktigt för mig och att jag vill leva i ett Sverige som når klimatmålen, och som hjälper världen att nå klimatmålen.