RECENSION – LITTERATUR

Mästerliga miljöer i "Andarnas labyrint"

2:38 min

Populärlitteraturens megastjärna, Carlos Ruiz Zafón, avslutar nu serien om "De bortglömda böckernas gravkammare" med "Andarnas labyrint", en tegelsten på 800 sidor som Ulla Strängberg har läst.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Andarnas labyrint"
Originaltitel: "El laberinto de los espíritus"
Författare: Carlos Ruiz Zafón
Översättare: Yvonne Blank, Elisabeth Helms

Carlos Ruiz Zafóns Barcelonakvartett kulminerar i Francos Spanien; sent femtiotal i en sepiabrun stad som hukar under dimmorna från Tibidaboberget. I gaslyktornas sken smyger skuggestalter, som hämtade ur Goyas kabinett.

De flesta känns igen från de tidigare böckerna, som kretsar kring bokhandeln Semper och söner, där David och hans trogne vapendragare Fermin slåss mot säkerhetspolisen i en spännande katt- och råttalek.

Francos högra hand, kulturministern Mauricio Valls med åtskilliga liv på sitt samvete när han var fängelsedirektör i det ökända Montjuicfängelset, försvinner nu spårlöst. En ung kvinna, Alicia Gris, med omisskännliga drag av Lisbeth Salander, rekryteras av säkerhetspolisen och får till uppgift att hitta Valls. Eller är det egentligen det hon ska göra?

Jag förstår vad Ruiz Zasfón vill säga i den här romanen, som slutar i en labyrint av förbjudna böcker, "De bortglömda böckernas gravkammare", där allting började en gång. Jag förstår att det är litteraturens kraft han vill ställa mot korrupta poliser och en maktfullkomlig Generalissimus. Och bitvis är det oerhört spännande. Han lägger ut många spår, varav ett av de mest intressanta är de stulna barnen – anklagelser om illegal stöld och försäljning av barn, som lett till rättegångar långt efter diktaturens fall. Men berättelsen tyngs ned av omständliga, tröttsamma dialoger, gärna kryddade med gubbiga formuleringar om yppiga änkor och välvsvarvade blondiner. Och det utdragna slutet verkar mest vara författarens hyllning till sin egen väg till skrivandet.

Men miljöerna i andarnas stad, det gåtfulla Barcelona, är mästerligt tecknade. Och i sina bästa stunder är den här romanen en vildvuxen och spännande korsning mellan Stieg Larsson och Jorge Luis Borges.