Det politiska spelets valtest

Gör Det politiska spelets valtest och se om din livsstil avslöjar hur du röstar!

Tittar man på Idol för att man är en osäker väljare? Eller är det tvärtom, gör Idol att man blir osäker på politik? Så är det förstås inte. Men mycket i ditt liv påverkas av några tunga faktorer i din bakgrund: hur gammal du är, om du är man eller kvinna, om du bor i en storstad eller på landet, hur lång utbildning du har och så vidare. Det här påverkar både din livsstil i vardagen – till exempel vad du tittar på TV – och dina politiska åsikter mer än du kanske tänkt på.

De här sambanden använder vi i det här testet. Om du berättar lite för oss om dig själv och hur du lever, så berättar vi för dig vad du troligen röstar på enligt statistiken. Resultatet är inget råd till dig hur du ska rösta i höst. Men vi hoppas att du har kul när du gör testet, och kanske får du också lite tankar om hur det egentligen kommer sig att man lever och röstar som man gör. Om du istället hellre vill fylla i dina åsikter och sedan få veta vilket parti som verkar passa dig bäst så har Sveriges Radio en sådan valkompass också.

Statistiken som testet bygger på kommer mest från Novus, men vissa resultat kommer från SOM-institutet vid Göteborgs universitet. På några frågor är underlaget som statistiken bygger på ganska litet när det gäller småpartierna. De ger mindre utslag på ditt resultat.

Ha det så kul!

FOTNOT: Sveriges Radio kan inte se och sparar heller inga uppgifter om hur du svarar. Vi delar inte någon information med tredje part.