SD nappar inte på Liberalernas inbjudan till EU-debatt

2:15 min

Liberalernas partiledare Jan Björklund utmanar Sverigedemokraterna på debatter kring EU inför valet. Något SD inte verkar vilja prioritera.

Idag är det Liberalernas dag i Almedalen och beskedet från partiet är att lägga om sin strategi och fokusera mer på det svenska EU-medlemskapet.

Sverigedemokraterna vill ha en folkomröstning om det svenska EU-medlemskapet under kommande mandatperiod.

Partiledaren Jan Björklund utmanar därför Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på EU-debatt före valet.

Men Paula Bieler, riksdagsledamot och ledamot i Sverigedemokraternas verkställande utskott, tycker att det finns viktigare saker att tala om före valet.

– Det säger väl kanske mer om vad de tror på sin politik i stort, att man inte vill prata om de frågor som de flesta människor bryr sig om i Sverige. Jag tror inte att det blir en debatt som Liberalerna kommer att vinna.

Som Ekot kunde berätta i morse vill alltså Liberalerna byta strategi inför valet och fokusera mer på att prata om vikten av att Sverige ska vara kvar i EU.  Det är viktigt för väljarna att veta vad deras röst kan betyda på valdagen anser Jan Björklund.

– Att EU är viktigt för Europa. Det är EU som är garanten för den fredliga utvecklingen som Europa har haft sedan andra världskriget. Det var ju därför EU skapades.

– Det är också viktigt för vår ekonomi. Huvuddelen av vår handel i Sverige sker med Europa. Att gå ur EU skulle äventyra mycket av vår ekonomi och därmed jobben och välfärden, säger han.

Därför utmanar Jan Björklund Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på fyra debatter om EU nära valet. Men Paula Bieler är tveksam till hur partiet ska svara på inviten.

– Många av oss har ju våra scheman på plats redan och vi prioriterar ju våra områden. Det är väl inte så att man ska säga nej och stänga dörren men det är nog enklare att diskutera EU-frågan inför EU-valet.