Tyska SPD "i kläm" i regeringskrisen

1:50 min

Den tyska regeringskrisen som uppstått på grund av oenighet i migrationspolitiken är ännu inte avvärjd. I morgon kväll ska de tre regeringspartierna mötas igen.

Under en debatt i dag i det tyska parlamentet har flera av oppositionspartierna riktat hård kritik mot hur regeringen hanterar den här krisen.

För det starkt invandringskritiska partiet AfD, Alternativ för Tyskland, innebär regeringskrisen en tacksam möjlighet att attackera förbundskansler Angela Merkel.

– Gör slut på tragedin och avgå.

Den uppmaningen riktade Alice Weidel, gruppledare för Alternativ för Tyskland AfD, till förbundskansler Angela Merkel under onsdagens debatt i det tyska parlamentet. Enligt Weidel har Merkel misslyckats kapitalt och koalitionsregeringen är i praktiken splittrad.

Förbundskanslern Angela Merkel försvarade själv i debatten sin migrationspolitik och uppgörelsen med systerpartiet CSU om stängda transitcenter vid den tyskösterrikiska gränsen för vissa asylsökande.

Men frågan är verkligen hur regeringen ska ta sig ur den regeringskris som fortfarande pågår. Det tredje regeringspartiet, socialdemokratiska SPD, kommer nämligen inte att gå med på någon form av stängda läger, det upprepade partiledare Andrea Nahles i parlamentet idag.

Många socialdemokrater är upprörda över att de två kristdemokratiska systerpartierna har satt SPD i en egentligen omöjlig situation.

Om SPD går med på transitcentren kommer det att ses som att de sviker sina ideal. Om de inte går med på dem hotar regeringen att spricka.

Det liberala oppositionspartiet FDP:s partiledare Christian Lindner menar att CDU och CSU har satt regeringsstabiliten på spel och han dristade sig i dagens debatt till att kritisera de kristdemokratiska partierna för att behandla sin socialdemokratiska koalitionspartner orättvist.

Ovissheten kring hur regeringskrisen ska sluta fortsätter. Imorgon kväll ska de tre regeringspartierna mötas igen.