
Recept: Renköttsoppa
Denna rätt lagas bäst helt på känsla och du kan därför enkelt sätta din prägel på den.
Renköttsoppa, 4 port
- 1,5 kg renkött kokkött med ben i bitar, jag använder oftast högrev
- ca 15 pepparkorn (jag blandar vit- & svartpeppar)
- 2 lagerblad
- 400 g potatis, i bitar
- 3 morötter, i bitar
- 1 palsternacka, i bitar
- 1 purjolök, skivad
- salt
Koka köttet i vatten tills det lossnar från benen. Du har nu lagat den mest underbara buljong. Jag brukar låta den svalna och pilla bort benen från köttet, men endel serverar soppan med ben, du väljer. Skär köttet i bitar, låt det ligga på sidan. Sila buljongen, lägg i potatis, morötter, palsternacka och purjolök. Anpassa storleken på grönsakerna efter tillagningstid eller lägg ner dem eftersom så att de är perfekt tuggmotstånd vid serveringen. Det betyder att du börjar med att koka potatisen ett par minuter och sedan tar i resten. Koka tills grönsakerna är just färdiga men ännu har tuggmotstånd. Smaka av med salt.
Klimp
Klimpreceptet har inga proportioner, det ska vara som en tjock smet. Om klimpen blir för hård är det för mycket mjöl. Är den för lös och kokar sönder så är det för lite. Jag provkokar alltid en och korrigerar konsistensen efter den.
- mjöl
- vatten
- ägg
- salt
Koka upp vatten med lite salt. Blanda mjöl, ägg, vatten och lite salt till en smet. Klicka ner smeten som små moln, sjud tills de flyter upp.