FN vill lyfta krisen runt Tchadsjön

1:32 min

Utrikesminister Margot Wallström inleder i dag en resa runt Tchadsjön tillsammans med FN:s vice generalsekreterare Amina Mohamed. Området runt sjön är ett av världens svåraste krisområden, och vice-chefen för FN vill sätta ett större fokus på krisen. Ekots utsända är med på resan.

– Det är problem med säkerhetssituationen kring Tchadsjön, och vi behöver studera situationen på plats för att se vad FN konkret kan göra för människorna här, säger Amina Mohamed till Ekot.

Fattigdom, miljöproblem och terrorism – området runt Tchadsjön har drabbats hårt de senaste åren i vad som kallats en av de mest komplexa konflikterna världen.

Sjöns yta har minskat drastiskt och dragit undan försörjning för en redan fattig lokalbefolkning, och terroristgruppen Boko Haram har gjort dödliga räder in i länderna runt sjön.

FN räknar med att det finns 2,4 miljoner flyktingar runt sjön, och varnar för att tillgången till mat kan nå kritiska nivåer de närmaste månaderna.

Kvinnor och flickor används i dag ofta av terrorgruppen som självmordsbombare, och hur kvinnor drabbas i konflikten är ett av resans huvudfokus.

Det är också en av frågorna som Sverige har valt att lyfta som ordförande i FN:s säkerhetsråd just nu. I nästa vecka leder utrikesminister Margot Wallström två möten i säkerhetsrådet, där man ska diskutera hur klimat och hur kvinnors situation spelar in i kriser i världen, som den runt Tchadsjön.

Wallström hoppas att det faktum att den högnivådelegationen från FN som nu reser i regionen leds av en rad kvinnliga diplomater och FN-chefer, i sig ska göra skillnad.

– Jag tror och hoppas verkligen att det ska göra intryck på de här ledarna. Det här är länder med ganska patriarkala strukturer och där det är få kvinnor i till exempel regeringarna. Så jag tror nog att vi ska kunna göra avtryck, säger Margot Wallström.