Omtvistat EU-förslag om upphovsrätt behöver göras om

2:04 min

EU-parlamentet röstade mot det kritiserade lagförslaget som av kritiker utmålas som ett hot mot internet. Nu måste det göras om.

Efter att parlamentets juridiska utskott klubbade igenom förslaget 20 juni har kritiska EU-parlamentariker samlat in namnunderskrifter som behövs för att få till en omröstning i plenum. 

En av de mest uppmärksammade delarna i det föreslagna EU-direktivet handlar om vem som har ansvaret när något med upphovsrätt delas på sociala medier. Till exempel bilder, filmsnuttar eller musik som läggs upp på sajter som Facebook och Youtube. 

I dag är det främst den som laddar upp materialet som är ansvarig och sajten behöver ta bort det i efterhand om det påpekas att det bryter mot upphovsrätten. Men den nya lagen skulle ändra på det här så att sociala medier och andra sajter skulle få ett större ansvar. 

Tanken är att upphovsrättsinnehavarna ska få större möjligheter att skydda sitt sina alster och knyta avtal med de sociala medie-jättarna. Överenskommelser ska alltså göra det möjligt för användarna att även i fortsättningen lägga ut material mot att den som har upphovsrätten får ersättning. Om inget avtal kan knytas kommer det inte gå att lägga ut. 

Men det enda rimliga sättet att göra det på är att införa automatiska filter som känner igen upphovsrättsskyddat material. Och det här har väckt starka reaktioner. 

Kritikerna menar att det här ändrar hur internet fungerar, och kan stoppa uttryckssätt som internetmemer, parodier eller om det råkar finnas musik i bakgrunden när man filmar. Det jämförs med förhandscensur. 

Automatiska filter är också långt ifrån perfekta så det finns en rädsla för att de kommer filtrera bort för mycket av ren försiktighet. 

En annan del i förslaget är det som kallas artikel 11. Det är riktat särskilt mot Googles nyhetstjänst, Facebook och liknande sajter som sprider nyhetsmaterial. Tanken är att de ska börja betala en avgift till medierna som tagit fram nyheterna de länkar till.

Även det här har mött stark kritik och har av döpts till "länkskatt". Det gäller alltså inte alla länkar men bryter enligt de som är kritiska mot hur själva nätet fungerar. Det finns också frågor vem som ska betala och en rädsla att det kan drabba fler än bara storföretagen.

Nu måste förslaget alltså göras om och behöver då anta en form som man tror kommer igenom parlamentet. Det ska sedan röstas om igen, förmodligen senare i höst.

Samtliga svenska parlamentariker har tidigare uppgett att de ska rösta nej till förslaget till Kulturnytt