Varningen i Salisbury: ta inte upp föremål

2:09 min

Under förmiddagen har regeringen i Storbritannien hållit krismöte med anledning av att de två britter som vårdas för livshotande skador i Salisbury hade utsatts för nervgiftet novitjok. Samma typ av gift som användes i ett mordförsök på den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Yulia tidigare i år.

En avspärrad park, kyrka och ett apotek, poliser i skyddskläder, och krismöten i den brittiska regeringen - mycket av det som utspelas i grevskapet Wiltshire i nordvästra England påminner om den nervgiftsattack som den ryske exspionen Sergej Skripal och hans dotter Yulia utsattes för i mars i år. 

I går bekräftade militärlaboratoriet Porton Down att det brittiska par i 40-årsåldern som sedan i lördags vårdas på sjukhus i Salisbury utsatts för samma nervgift som Skripal – novitjok.

Den brittiska polisens arbetsteori är att paret på något vis kommit i kontakt med kvarvarande substanser av nervgiftet. Det förutsätter att gärningspersonen i Skripalfallet slarvigt gjort sig av med en behållare eller redskap som användes i mars, säger Richard Guthrie som är expert på kemiska vapen till BBC.

Teorierna om Rysslands inblandning i Skripalfallet har under våren lett till en bitter diplomatisk kris mellan Storbritannien och Ryssland, som förnekat inblandning i mordförsöket på ex-spionen Sergej Skripal. En diskussion som nu blossat upp igen och där flera ryska medier kallar de senaste händelserna i sydvästra England för "fake news".

Ben Wallace som ansvarar för nationell säkerhet på det brittiska inrikesministeriet säger till Sky News att Ryssland inte hjälpt till i utredningen av fallet Skripal, men att de borde bistå med all information de har nu så att allmänheten i Salisbury kan skyddas från fara.

Polis och myndigheter har under flera månaders tid arbetat med att sanera de platser i Salisbury som misstänkts kunna ha spår av nervgiftet novitjok efter attacken mot Skripal.

Folkhälsomyndigheten som tidigare sagt att allmänheten inte behöver oroa sig har nu gått ut och varnat människor för att plocka upp okända föremål från marken.

Under en utfrågning i parlamentet på torsdagseftermiddagen sa Englands inrikesminister Sajid Javid att det är omöjligt att redan nu veta hur fallet med det förgiftade paret har kopplingar till nervgiftsattacken mot Sergej och Yulia Skripal. Samtidigt lägger han ett ansvar på Ryssland.

– Det är dags att Ryssland nu träder fram och förklarar vad det är som har hänt, säger Sajid Javid.