Tufft för skolor med många nyanlända

2:47 min

För de kommuner som tagit emot många nyanlända elever i skolan väntar snart en tuffare ekonomisk situation.

Under de första två åren man tar emot nyanlända elever får kommunen ett statligt bidrag, men sedan försvinner bidraget och kommunen väntas klara kostnaderna själv.

I Östra Göinge är mer än var femte elev nyanländ, vilket enligt kommunen medför extrakostnader.
 
– I dag är det en utmaning, men morgondagen - då blir det ett stort problem, för där är ersättningen inte tillräcklig, säger Oscar Nilsson, ekonomichef i Östra Göinge.

Och om du skulle sätta ord på vad du är orolig för mer konkret, vad är det som kan gå fel?

– Ja, det är ju att vi är tvungna att prioritera i vår verksamhet och prioritera ner andra saker för att lösa detta uppdraget,säger Oscar Nilsson i Östra Göinge.

Under tiden som en elev är asylsökande får kommunen ekonomisk ersättning för skolgången från Migrationsverket. Från det att man får uppehållstillstånd får kommunen en ersättning på 133 200 kronor som betalas ut under en tvåårs period. Sedan förväntas eleven vara integrerad och kostnaden hamnar då på kommunen.

Men flera kommuner som tagit emot många nyanlända elever säger till Ekot att två år är för kort tid, och att summan inte täcker de extrakostnader skolan har för nyanlända elever. 

Och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, delar den bilden.
 
– Och vi ser ju att det är väldigt många som får bekymmer för att de här personerna finns kvar i kommunerna och man har fortfarande kostnader. Samtidigt får man inte längre någon ersättning från staten, säger Annika Wallenskog, som är chefsekonom på SKL.

– De kommuner som ställt upp och haft ett stort flyktingmottagande kommer att få det besvärligast, säger Annika Wallenskog på SKL.

Utbildningsminister Gustav Fridolin kommenterar kritiken så här:

– Jag förstår den, det är ju en av anledningarna till att vi har höjt dem andra ersättningarna till kommunerna. Både höjt de generella ersättningarna till kommunerna som ju också viktas utifrån sociala behov i kommunerna, och höjer statsbidragen till skolan som går till alla, men mycket mer till dem som behöver det mest, däribland små kommuner som tar emot många nyanlända, säger Gustav Fridolin.

Östra Göinges moderata kommunalråd Patrik Åberg menar att regeringens satsningar inte räcker och att kommunen kan bli tvungen att skära i välfärden.

– Vi blir inte kompenserade fullt ut, och det är det som bekymmrar mig. För blir vi inte det så kommer vi att få prioritera om, men fram till den dagen måste vi i kommunsverige jaga på regeringen om att vi måste ha långsiktiga lösningar där vi faktiskt blir kompenserade fullt ut, säger Patrik Åberg, moderat kommunalråd i Östra Göinge.