Massiv protest mot nazister i Almedalen

1:51 min

Tusentals människor fyllde i eftermiddags Visbys gator i protest mot nazism. Under torsdagen knuffades en kvinna omkull utanför Vänskapsförbundet Sverige-Israels tält när nazister störde utanför organisations tält.

Prideflaggor, partivimplar och slagord. 

När RFSL Gotland anordnade den årliga mångfaldsmarschen slöt tusentals människor upp – i protest mot NMR:s närvaro på årets Almedalsvecka. 

I går blev en kvinna nedslagen i samband med att hon protesterade mot en lite grupp nazister. En man sitter anhållen, misstänkt för misshandel med hatbrottsmotiv. 

Under torsdagen uppstod även tumult när nazister vecklade ut en banderoll utanför Vänskapsförbundet Sverige-Israel. En kvinna som försökte få bort banderollen knuffades till marken av en man innan polis ingrep. 

– Någon försökte veckla upp en banderoll på mötet. En annan person ville hindra det här och då uppstod tumult. Personen som försökte hindra ramlade och gjorde sig illa, säger Carina Skagerlind, polisens presstalesperson, till TT. 

Polisen utreder händelsen som ofredande, men säger till Ekot att brottsrubriceringen kan skärpas under utredningens gång. 

Två grupperingar med nazister, med omkring tio personer i varje, samlades längs med Mångfaldsparadens väg – och möttes av slagrop. 

"Inga rasister på våra gator!" skrek massan. 

En av dem som gick i paraden var Caroline.

– Det är väldigt otäckt att de är här, men det är därför vi är på Mångfaldsparaden för att verkligen slå vakt om allas lika värde, säger hon.

– Det är en fantastiskt kraft i det här tåget. Vi måste ändra våra lagar så att det här inte händer. Men man känner vilken kärlek det är, säger Elina, en annan av deltagarna. 

Många Almedalsbesökare som valde att diskutera med nazisterna var Nora och Ebba.  

– Jag tycker såklart att man ska få yttra sin åsikt, men vad de säger kränker människor. När de står och säger att förintelsen aldrig har skett, kränker inte det alla dem som haft någon som dött eller har blivit påverkade av det där? säger Nora. 

– Det är i såna här tider som vi får visa att vi är ett kärleksfullt folk och vi tycker inte som dem, säger Ebba.