Kris kring Tchadsjön

2:32 min

Ekot fortsätter sin rapportering från Tchadsjön i Afrika. På 1960-talet var sjön en av kontinentens största, men nu har den torkat upp dramatiskt. Och för de miljoner människor som är beroende av sjön är förändringarna stora.

– Numera är det vi kvinnor som fiskar, säger Khadidja Ali i en fiskeby utanför Bol vid Tchadsjöns strand.

Khadidja Ali ska försörja sina elva barn på fisket, som blivit knappt sen Tchadsjön krympt i storlek.

– När de stora fiskarna försvann la männen av. Nu är det vi som åker ut i båtarna, säger Khadidja Ali och spanar ut mot sjön och en fiskekanot som är på väg in till stranden.

Khadidja Ali är 51 år och när hon var liten var det mer vatten i sjön, fiskarna var stora.

– Vi åt bra då, säger Khadidja Ali.

Den småfisk som kvinnorna ändå fångar har numera blivit svår att sälja. Här i området är nämligen bördorna dubbla sen några år tillbaka.

Terrorgruppen Boko Haram har gjort räder in i länderna runt Tchadsjön och den viktiga handeln med fisk till Nigeria ligger nere på grund av osäkra läget.

Ingen kommer längre och köper upp byns rökta och torkade fisk som var en mycket eftertraktad handelsvara och som kvinnorna kunde tjäna pengar på förut.

Så nu finns det bara kvar två av fiskekanoterna som Khadidja delar med andra kvinnor i byn. De andra har gått sönder, och pengarna finns inte för att laga dem.

– Knappt för att laga fiskenäten heller, säger Khadidja, och berättar hur de trasas sönder eller förs bort av flytande öar av kaveldun och vattenhyacinter.

Båda är invasiva arter som har brett ut sig i takt med att sjön har krympt. Flera av de gröna små gräsöarna ligger i det blåa vattnen vid strandkanten i byn.

Varför Tchadsjön har minskat så drastiskt att bara en tiondel av ytan är kvar, intresserar forskare runt om i världen. Höjda temperaturer i området och mindre regn har haft stor påverkan.

En annan mycket viktig orsak är ökat vattenuttag till konstbevattning bland annat, i en region där befolkningen och därmed behovet av mat har växt kraftigt de senaste årtiondena.

Khadidja Ali i fiskebyn i Tchad säger att hon inte vet vad som har hänt med sjön, men visst har hon märkt av att det regnar mindre nu.

Hon önskar sig mer regn så sjön fylls igen. Och en motorbåt, så hon kan åka långt bort för att fiska. Och hitta de stora fiskarna igen.