MP vill öka självförsörjningsgraden

2:00 min

Miljöpartiet vill satsa en halv miljard kronor årligen på ökad matsäkerhet och mer ekologiskt jordbruk. Målet är att Sveriges självförsörjningsgrad ska bli 80 procent mot dagens 50 procent.

– Vi måste säkerställa att Sverige kan vara mer självförsörjande bland annat genom ökad ekologisk matproduktion, säger språkröret Isabella Lövin (MP) vid en pressträff.

Värmerekorden på flera håll i världen och torkan i Sverige visar att klimatförändringarna redan är här, enligt Miljöpartiet.

– Det här är något vi måste ta på största allvar, det som forskarna har larmat och varnat oss för. Vi måste förbereda oss för att vi inte kan importera 50 procent av all den mat vi äter och se till att vi har ett jordbruk som fungerar i framtiden, säger Lövin.

Miljöpartiet föreslår att en parlamentarisk utredning tillsätts med uppdrag att förverkliga målet med en 80 procentig försörjningsgrad. Man föreslår också att anslagen för omställning till ekologisk produktion fördubblas och att målet för hur mycket av jordbruksmarken som ska vara ekologisk höjs till 40 procent.

Miljöpartiet vill också öka stödet för svenskproducerat foder och minska beroendet av importgödsel.

MP avslutar årets Almedalsvecka och klockan 12 håller språkröret Isabella Lövin tal.