Wallström: Sverige kan ta emot flyktingar från Niger

2:42 min

Sverige är berett att ta emot en del av de flyktingar som trots löften från EU har fastnat i Niger vid Saharas kant. Det säger utrikesminister Margot Wallström till Ekot.

– Ja, det är Sverige. Ett antal personer från Migrationsverket har precis återvänt till Sverige efter att ha varit i Niger för att hjälpa till och ta ut ett antal som vi kan ta emot i Sverige, säger Margot Wallström.

De tas emot som så kallade kvotflyktingar, inom ramen för vad som redan är beslutat om hur många Sverige ska ta emot. 

När de förfärliga förhållandena för migranter i Libyen fick stor uppmärksamhet förra året, bland annat med regelrätta slavauktioner, beslutade FN:s flyktingorgan UNHCR att börja evakuera flyktingar därifrån.

Grannlandet Niger sade ja till att ta emot dem tillfälligt, mot löfte att de sedan skulle få komma till EU-länder. Men av de över 1 000 människor som UNHCR har flugit till Niger, har bara några hundra fått åka vidare till Europa.

UNHCR har hotat att stoppa sin evakuering av flyktingar från Libyen om inte EU uppfyller sina löften. I en intervju med Ekot i helgen sade Nigers president Mahamadou Issoufou att snabbare hantering av flyktingarna som kommer hit är ett villkor för Niger, om EU vill ha mer samarbete.

– Tiden mellan att de kommer hit och åker vidare till ett land som tar emot dem måste vara minimal. Det är det enda villkor vi ställer, säger president Issoufou till Ekot.

Och mer samarbete är just vad EU vill ha. EU-ländernas ledare har ju nyligen beslutat att undersöka möjligheterna att upprätta screeningcenter utanför Europa, för att stoppa migranter att ta sig över Medelhavet.
Niger som är ett av världens allra fattigaste länderna har nämnts som en möjlig plats.

Utrikesminister Margot Wallström har stor förståelse för kravet från Nigers president om att det i så fall måste handla om snabbare processer.

– Det krävs att vi samarbetar, det går inte att ett eller bara ett fåtal europeiska länder sköter allt det här, säger Wallström.