Det är dags att använda bärens vax

1:48 min

Den hinna av vax som finns runt vissa bär skulle kunna användas för att tillverka såväl kosmetika som förpackningar, hoppas nordiska forskare.

Blåbär, lingon och hjortron skulle kunna få helt nya användningsområden i framtiden. 

Bären skyddas nämligen av en hinna av vax som skulle kunna användas till bland annat kosmetika, enligt forskare i norra Sverige, Norge och Finland. 

– Vaxet kan användas till kosmetik och medicin. Men kanske också i polymera material, säger Roberts Joffe som är professor i polymera konstruktionsmaterial vid Luleå tekniska universitet.

Det här projektet ska starta med produktion i liten skala. Om det fungerar bra hoppas Roberts Joffe att produktionen kan ökas för att kunna tillverka de polymera material han talar om, och som kan användas till exempelvis förpackningar.

– Vi kan se att vaxet har många intressanta egenskaper. Till exempel har det en antibakteriell egenskap. Det har också ett UV-skydd.

Det skulle alltså kunna vara solskyddsfaktor i det här vaxet?

– Ja, precis.

Men det är inte sylten och saften som ska offras för att istället utvinna vax i det här treåriga projektet. Istället är det restprodukterna som blir över från bärindustrin som ska användas.

– Vi använder inte bären direkt, utan vi använder dem efter att bärindustrin redan har använt dem. Vi tar bara det som innehåller vax, säger Roberts Joffe.