Boris Johnson: "Drömmen om Brexit är på väg att dö"

1:09 min

Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson lämnar sin post. Beskedet om Johnsons avgång kommer efter att den före detta brexitministern David Davis lämnat sin post.

Boris Johnson har varit landets utrikesminister sedan 2016 och var innan det Londons borgmästare mellan åren 2008 och 2016.

Under måndagskvällen publicerade Johnson ett avskedsbrev på Twitter där han förklarar sitt beslut.  

Han skriver bland annat att "Brexit borde handla om möjligheter och hopp" och att landet nu verkar vara "på väg mot ett semi-Brexit".

Ekots Londonkorrespondent Claes Aronsson säger att läget förvärrats avsevärt för Theresa May efter Boris Johnsons avhopp.

– Det är som att det politiska Storbritannien håller andan nu. Som att nästan vad som helst skulle kunna hända, säger han. 

– Vi såg också tydligt att efter att brexitminister David Davis avgick hände inte så mycket med pundet, men när Boris Johnson avgick så föll pundets värde. Det tyder på att det här är mycket allvarligare och nu finns en stor osäkerhet kring vad som kommer hända, fortsätter Claes Aronsson.

Varför lämnar Johnson?

– Han tycker att drömmen om ett Storbritannien utanför EU – ett land som tar tillbaka kontrollen över sin demokrati – håller på att kvävas och dö på grund av Theresa Mays och den övriga regeringens inställning till hur EU-förhandlingarna ska gå vidare. Han beskriver det också som att Storbritannien riskerar att bli en koloni till EU om förhandlingarna sköts på det sättet som Theresa May och hennes regeringen vill.

Hur pressad är Theresa May och hennes regering? Kan hon sitta kvar?

– Hon är väldigt pressad, men hon kan sitta kvar. Men då måste hon ta sig igenom det här stålbadet, för det hon vill och tror att Storbritannien måste få till är en mjuk Brexit. Det är precis det Boris Johnson är så emot och han har ganska många toryledamöter bakom sig i parlamentet. Får han dem på sin sida och de bestämmer sig för att de vill ha en misstroendeomröstning mot Theresa May så kan hon sitta illa till, säger Claes Aronsson.

Vad innebär det här konkret för brexitförhandlingarna? 

– Det är nog den frågan de vill ha svar på i Bryssel just nu. Tar sig Theresa May igenom det här så tyder det här på att det blir en oerhört mjuk brexit för Storbritannien, med nära band till EU. Men klarar hon inte av det så kan det bli kaos, det kan bli nyval, hon kan tvingas avgå - och då kan ju brexitförhandlingarna verkligen hamna i brygga. Det kan till och med bli så att man måste skjuta Storbritanniens utträde långt i framtiden. 

Theresa Mays stab skrev i ett uttalande tidigare i dag:

"I eftermiddag godkände premiärministern utrikesminister Boris Johnsons avskedsansökan. Hans ersättare kommer att meddelas inom kort. Premiärministern tackar Boris för hans arbete".

EU:s ordförande Donald Tusk var snabb att kommentera Boris Johnsons avhopp på en presskonferens i Bryssel.

– Politiker kommer och går, men problemen de skapat består, sa han. 

Donald Tusk fortsatte med att beskriva problemen som Boris Johnson orsakat genom sin roll i brexitomröstningen som de värsta diplomatiska relationerna någonsin mellan EU och Storbritannien. 

Bakgrunden till Boris Johnsons avhopp är att den brittiska regeringen i fredags nådde en överenskommelse och ställde sig bakom en mjukare förhandlingsposition gentemot EU i brexitfrågan. 

– Där körde man över några av de hårdare brexitförespråkarna och det ledde till de här avhoppen. Den stora frågan är nu - kan den här mjukare linjen hålla och bestå nu, säger Ekots EU-reporter Susanne Palme till Studio Ett.