Nervgiftsdramat: Storbritannien anklagar Ryssland

1:38 min

Storbritanniens försvarsminister anklagade i dag i det brittiska parlamentet Ryssland för att ha dödat den brittiska medborgare som avled efter att ha kommit i kontakt med nervgiftet Novitjok.

Regeringen ska hålla ett krismöte med anledning av händelsen. Ryssland tillbakavisar anklagelserna.

Det var i förra veckan som kvinnan och en man kom i kontakt med samma typ av nervgift som den ryske tidigare spionen Sergej Skripal och hans dotter utsattes för tidigare i år. I Storbritannien fortsätter polisen utredningen efter att den kvinna som kommit i kontakt med nervgiftet Novitjok avlidit. 

– Hennes död skickar en chockvåg genom hela vårt samhälle, säger Angus Macpherson vid den lokala polisen i Wiltshire och Swindon som är det område kvinnan bodde.

Den nu avlidna 44-åriga kvinnan insjuknade när hon tillsammans med en 45-årig man kom i kontakt med nervgiftet Novitjok. Mannens tillstånd uppges vara allvarligt. Polisen säger att man misstänker att kvinnan har utsatts för en hög dos av det gifta ämnet.

I Storbritannien pågår nu en intensiv polisutredning för att ta reda på hur paret kom i kontakt med nervgiftet. Framför allt försöker man hitta den misstänkta behållare som nervgiftet kan ha kommit ifrån, samtidigt som man försöker få svar på frågan hur och varför de båda kommit i kontakt med nervgiftet.

Tidigare i dag höll den brittiska regeringens kriskommitté "Cobra" ett möte för att diskutera händelsen. Inrikesministern sa efter mötet att nervgiftet med största sannolikhet kommer från samma sats som ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia förgiftades av tidigare i år.

Den brittiska polisen letar nu efter eventuell koppling mellan händelsen i Salisbury i mars och det senaste fallet i Amesbury. Neil Basu, chef för antiterrorpolisen har sagt att man inte har några bevis för att de två är måltavlor. Det finns inte heller något i deras bakgrund som pekar på det.

Uppemot hundra terrorismspecialiserade poliser hjälper till i utredningen och i sökandet efter det misstänkta föremålet.

Premiärminister Theresa May säger att hon är "förfärad och chockad" av nyheterna om dödsfallet.

Brittiska myndigheter har anklagat Ryssland för att ligga bakom nervgiftsattacken mot Sergej och Julia Skripal i mars, men den utredningen pågår fortfarande, och man har aldrig lyckats ta reda på hur giftet hamnade i Skripals hem.

Hela händelseförloppet har lett till frostiga relationer mellan de båda länderna och att diplomater utvisats.