Släppt spänning efter möte mellan Katalonien och Madrid

1:27 min

I dag har Spaniens nya premiärminister och Kataloniens regionpresident träffats. Det är första gången på över två år som en katalansk ledare kommit till den spanska premiärministerns högkvarter. Mötet verkar ha släppt lite på spänningen mellan Madrid och Katalonien, men den stora stötestenen självständighet kvarstår.

– Premiärminister Sánchez och jag är överens om att det här är ett politiskt problem som kräver en politisk lösning, sa Kataloniens regionpresident Quim Torra.

Han träffade Spaniens premiärminister i Madrid i dag, efter en tid av frostiga relationer mellan Katalonien och Madrid.  

Och vissa framsteg togs. Bland annat sa Spaniens vice premiärminister Carmen Calvo att mötet verkligen var till nytta. Enligt henne ska de ha kommit överens om att bilda arbetsgrupper som ska diskutera olika frågor som jobb, fattigdom, utbildning och sjukvård. Och Kataloniens regionpresident Quim Torra verkade också nöjd – han menade att mötet var ärligt och rakt.

Den spanska tidningen El Mundo beskrev mötet med den katalanska regionpresidenten som det kanske viktigaste mötet som Spaniens premiärminister Pedro Sánchez kommer att göra i år.

Dagens möte ska ha varat i över två timmar, men trots vissa framsteg är hållningen till ett självständigt Katalonien diametralt olika. Kataloniens regionpresident Quim Torra menar att en laglig folkomröstning om regionens självständighet är det enda sättet att lösa den politiska låsningen. Men Madrid lämnar beskedet att de inte kommer att ändra inställning när det gäller en eventuell katalansk självständighet. Det säger de bestämt nej till.

– Självständighetsomröstning finns inte inom ramen för den spanska konstitutionen, sa Spaniens vice premiärminister Carmen Calvo.

Men Spaniens premiärminister och Kataloniens regionpresident är överens om en fortsatt dialog. De enades om ett nytt möte senare i år, den gången i Barcelona.