Halima tvingades in i Boko Haram

2:24 min

Terrorgruppen Boko Haram har de senaste åren använt fler och fler flickor vid sina självmordsbombningar – ingen annan terrorgrupp i världen använder sig av så många unga flickor och kvinnor. Ekot har träffat en av de som överlevt, Halima, i staden Bol i Tchad.

Halima ler lite förläget, hon har just varit på marknaden och letat lite nya kläder till sig själv, hon har ett lugnt liv i dag och har ett viktigt uppdrag: att resa runt på öarna i Tchadsjön och varna för extremistisk islamism.

Men vägen dit var mycket lång.

– En dag kom min man och sa: vi ska flytta. Till en annan ö där han skulle fortsätta sitt liv som fiskare, trodde jag, men det var inte så.

Målet var ett av terrorgruppen Boko Harams läger. Där började utbildningen. Halima skulle lära sig att bära bombbälte.

– Jag sa att jag inte ville. Du kommer att dö som en god troende, en martyr, blev svaret från gruppens religiösa ledare. Din man har utsett dig att vara en av de utvalda.

– Så en dag satte de mig ensam i ett hus, två andra kvinnor som jag inte kände kom dit. Vi gissade att det började närma sig vårt uppdrag.

En lång båtfärd mellan öarna följde, dödliga räder längs vägen, där Boko Haram brände ner byar efter att de plundrat mat, kläder, allt de behövde. De rörde sig i stora båtar, flera tillsammans med 10-20 man i varje, säger Halima.

Målet fick de inget veta om, sprängladdningarna bar de i plastpåsar. Antagligen skulle de till onsdagsmarknaden i staden Bol. Kvällen innan sov de över i närheten, men misstänksamma bybor kom dit: Vad gör ni här, vilka är ni frågade de. Vaksamma ögon hade meddelat lokala myndigheter om att något inte stod rätt till.

Halima befann sig en bit bort för kvällsbön när de smällde. De andra två kvinnorna utlöste sina sprängladdningar när de förstod att de var på väg att avslöjas.

Kvinnorna dog, två av männen som var med lyckades fly. Halima överlevde. Hon låg i en pöl av blod när hon hittades. Båda benen var bortsprängda.

Islamistiska Boko Haram från Nigeria har spritt sina läger och sin terror till grannländerna. 20 000 människor beräknas ha dödats i deras attacker. De senaste året har de utnyttjat fler och fler kvinnor och barn för sina självmordssprängningar – 160 kvinnor och barn på självmordsuppdrag bara sedan början av förra året, enligt FN.

Två mörkbruna benproteser i vita gympaskor skymtar under Halimas långa blå kjol. Kryckan har hon lagt ner bredvid sig.

– Jag klarar mig till och med utan den nu, säger hon. I dag ägnar hon en del av sin tid åt att resa ut till öarna i Tchadsjön och berätta om Boko Haram. Så att folk ska våga stå emot radikaliseringen.

– Det är ingen religion det de gör, ingen religion alls.