#valggat2018

Jokkmokk, Umeå och Strömsund toppsatsar på samisk äldreomsorg

2:57 min

Av de samiska förvaltningskommunerna är det Jokkmokk som använt störst andel av statsbidraget till samisk äldreomsorg under mandatperioden. Det visar en granskning som Sameradion & SVT Sápmi gjort.

Av de samiska förvaltningskommunerna är det Jokkmokk, Umeå och Strömsund som använt störst andel av statsbidraget till samisk äldreomsorg under mandatperioden. Det visar en granskning som Sameradion & SVT Sápmi gjort. Aina Nilsson bor i Umeå, och menar att det är också är bra att de berörda har inflytande över hur pengarna används:

- Erfarenhetsmässigt är det den bästa äldreomsorgen jag känner till. Och jag måste säga att jag tycker att vi får vara med vi får vara med och samråda, och vi får komma med förslag. Och det är inte alla förslag som blir som vi vill men i regel blir det som vi önskar, säger hon. 

Jokkmokk har den här mandatperioden, åren 2014-2017, använt över 650 000 kronor av statsbidragets 2,6 miljoner, eller cirka 25 procent, på samisk äldreomsorg. Det är 30 gånger mer än Arvidsjaur kommun som bara använt minst till detta ändamål av de samiska förvaltningskommunerna – bara 21 000 kronor. Robert Bernhardsson, socialdemokraterna, är kommunalråd i Jokkmokks kommun menar att behovet av satsningar på den samiska befolkningen bara kommer öka:

- Jag tror ju att större andelen av de här anslagen än idag kommer använda inom äldreomsorgen och det är av den enkla anledningen att större andel av befolkningen i vår kommun liksom i andra landsbygdskommuner blir äldre, och är i behov av äldreomsorg. Så jag tror också på en successiv ökning.

Henrik Blind från Miljöpartiet i Jokkmokk tror att stadens storsatsningar på samiskan också gör att fler väljer att flytta dit:

- Det är ju så att om man tittar på minoritetsspråkslagstiftningen så är det ju två prioriterade grupper som lagstiftaren pekat ut. Dels är det barn och så är det äldre så det här ligger ju helt i linje med vad lagstiftaren vill.

Umeå har lagt näst störst andel av sitt anslag på äldreomsorg – 970 000 kronor - och Strömsund har lagt tredje störst andel – 505 000 kronor – under tidsperioden 2014 – 2017. Aina Nilsson som bor i Umeå, pekar också på vikten av att ha personal som är kunniga om de äldres förutsättningar och kan hjälpa dem att utvecklas i till exempel sitt samiska språk:

- Jag kan många ord men jag kan inte föra ett samtal. Men tack vare Peter Steggo, det är hans förtjänst, att jag kommer på alla de här orden. Och visst vi försöker säga ord åt varandra på samiska men vi kan aldrig föra ett samtal i äldregruppen, berättar Aina Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio