#valggat2018

Förskolan får mest pengar i Strömsund

3:20 min

Strömsund är den samiska förvaltningskommun som satsat mest av statsbidraget på samisk förskola den här mandatperioden.

Den här mandatperionden har Stömsunds kommun använt närmare 900 000 kronor, eller 34 procent, av stadsbidraget på samiska förskola, vilket är 70 gånger mer än Bergs kommun som använt minst.  Varför Strömsunds kommun gjord den prioriteringen berättar Susanne Hansson, Socialdemokratiskt kommunalråd.

– När det handlar om förskolans verksamhet så har vi resonerat som så: Det är viktigt att man tidigt i ålder får bekanta sig med språket och lära sig det. För det har varit en tid några år bakåt där man inte på samma sätt fokuserat på det samiska språket hos den samiska befolkningen.
 
Varför har ni gjort den här prioritetingen?

--Därför vi tycker att det är viktigt att man bervarar de samiska språket. Här i vårat område är det sydsamiska som är det största språket och det har haft en stor tillbakagång tidigare. Så det gäller att ta tillbaka språket och då får man börja med barnen som kan bära det vidare framåt sedan, säger Strömsunds kommunalråd Susanne Hansson.
 
Även oppotionen är nöjd med den gånga årens prioriteteringar. 
– Jag tycker prioriteringen är bra. Nämligen att man satsar mycket på förskolan. För det trots allt där starten är, säger det Centerpartiska oppositionsrådet Göran Espmark i Strömsunds kommun.  
 
Näst bäst i klassen är Jokkmokks kommun som använt 740 000 kronor eller 28 procent och på tredje plats kommer Lycksele kommun som använt närmare 680 000 kronor, eller 25 procent, av statsbidraget till förskolan. 

Lycksele kommun har en samiska öppen förskola. Föräldern Laila Eira Åsdell är mycket glad över den öppna förskolan även om varken hon eller hennes sambo kunna besöka den så mycket som de önskat på grund av skola och arbete.
 – Det är ju så, det har blivit en öppen förskola. Samisk öppen förskola som har varit i höst och i vår och planen är ju att fortsätta ha det på någotvis. Jag tycker det är hur bra som helst, säger föräldern Laila Eira Åsdell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio