Skickas tillbaka till Syrien efter vård i Israel

1:50 min

I Syrien fortsätter president Bashar al-Assads offensiv för att ta tillbaka kontrollen över rebellkontrollerade områden. Några av de svårast skadade från rebellområdena släpps in i Israel för vård, men sedan skickas de tillbaka in i kriget igen.

Två män ligger bredvid varandra i ett rum på det israeliska sjukhuset Ziv Medical center, 30 km från gränsen till Syrien.

De har frakturer i armarna och sprängskador, skador de ådrog sig förra veckan under den syriska regimens intensiva bombanfall mot den rebellkontrollerade provinsen Daraa i södra Syrien.

– De särskiljer inte mellan de stridande, civila och barn. Situationen är nu värre än någonsin, de bombar människor och djur och allt, det säger Ahmed, den ena av de två männen på britsarna.

På det här sjukhuset har över tusen syrier vårdats sedan kriget i Syrien startade, vissa av dom är barn som fått proteser som betalats med lokalt insamlade pengar.

Men alla som vårdas här är inte civila, många är rebeller som skadats i strid. Det säger sjukhuspersonal här som inte vill ställa på inspelad intervju. Israel har under Syrienkriget gett stöd till rebellgrupper som strider mot Assad och det här är ett av sätten.

På den syriska sidan, precis vid gränsen till det av Israel ockuperade Golanhöjderna, har uppemot 200 000 flyktingar tagit skydd från striderna. Israel har gjort klart att dom inte kommer att släppas in någon, i stället skickar man nödhjälp till Syrien.

Undantaget är de värst skadade, de tas alltså till sjukhus här i Israel, men efter att de tillfrisknat skickas alla, även barnen, tillbaka till rebellkontrollerade områden i Syrien, områden som den syriska regimen inom kort väntas angripa.

– Jag mår inte bra av det. Vi gör allt för att rädda deras liv. Men så skickas de tillbaka till kriget, de kan dödas i morgon, deras hem kan bombas eller så blir de ihjälskjutna, säger Fares Issa som jobbar på sjukhuset.

Han är socialarbetare anställd av sjukhuset, talar arbiska och ser till att patienterna har det bra under sjukhusvistelsen.

– Om det var i mina händer skulle jag låta dem stanna här, säger Fares Issa.