Undersöker hur Hammarsjön mår utifrån fiskarnas tillstånd

3:20 min

Vattenriket har tillsammans med en biologstudent från Högskolan i Kristianstad provfiskat i Hammarsjön för att kunna se hur sjön och fiskarna mår.

Vi åker ut med båten från Kavrö till två av näten som är placerade där Hammarsjön möter Helge å, och här dras näten upp i båten. Fiskarna sprattlar, och en av dem trillar ner på båtgolvet. Näten läggs i två säckar för att kunna tas in på labbet senare för analys. Man räknar fiskarterna som finns, mäter och väger dem.

Hammarsjön provfiskas av Vattenrikets limnolog Andreas Jezek och biologstudenten Marie Andersson, som studerar på Högskolan i Kristianstad. Hon gör nu sitt examensarbete om Hammarsjöns ekologi. Årets resultat ska jämföras med analyserna från 2007 och 2010. Marie har tidigare fiskat utanför Norges kust. Både Marie och Andreas menar att det är viktigt att provfiska för att följa utvecklingen i sjön.

– Vi kollar på vilka arter det finns och vi kollar också på längd och vikt. Vi har hittat olika arter, abborre, löja, brax och björkna. Vi har hittat ungefär samma arter som 2010.

 Att Marie valde att göra detta projekt som sitt examensarbete på högskolan, är för att hon tycker det är viktigt att veta hur man bevarar organismerna som finns i vattnet.

– Jag tycker det är spännande med vatten, det är en stor del av vårt landskap, säger Marie Andersson.

Hur har torkan påverkat livet i sjön?

– Det har ju varit ganska varmt i vattnet, så det är eventuellt att den höga temperaturen skulle kunna ha påverkat fisksamhället. Blir det för varmt mår inte fiskarna riktigt bra, de har svårt att syresätta sitt blod, säger Andreas Jezek från Vattenriket i Kristianstad.