Nyskrivet i Klassisk morgon

Norrmalmstorgsdramat – nu som opera

Albert Schnelzer har komponerat musik under lång tid, men slutputsar nu på uppsättningen av sin första opera. Den handlar om Norrmalmstorgsdramat.

– Jag har fått lite trevare förut, men jag har varit lite försiktig med att ta mig an ett sådant här stort projekt och framför allt har jag letat efter den är historia som känts väldigt angelägen att berätta.

Men när Anna Larsson och Göran Eliasson som driver Vattnäs Konsertlada, hörde av sig och presenterade idén om en opera om Norrmalmstorgsdramat föll bitarna på plats. Libretto är skrivet av Patrik Sörling. Efter ett och ett halvt års koncentrerat arbete var operan färdig.

När de valt Norrmalmstorgsdramat som utgångspunkt är det inte för att berätta en hjältesaga. Det finns något viktigare som behöver lyftas fram.

– Vårt fokus ligger väldigt mycket på gisslan, och vi har velat skildra deras berättelse lika mycket som rånarens. Vi ifrågasätter det här Stockholmssyndromet – de vill ju överleva helt enkelt – det är viktigt att vi får höra deras berättelse också.

Har du någon idé om vilken modern händelse som borde bli en opera? Skriv till oss på klassiskmorgon@sverigesradio.se eller på vår Facebooksida.