Mygg, lågvatten och vackra vyer när Skellefteåpar paddlar 73 mil

5:11 min

Skellefteåborna Linnea Nilsson-Waara och Niclas Bentzer har tillsammans med hunden Storm givit sig iväg för att Paddla längs Nordens längsta vattenväg.

731 km ska paret paddla. Paddlingen har hittills varit väldigt varierad. Från spegelblanka fjällsjöar till vilda forsar.

– På sträckan vi gjort finns ett antal forsar som inte lämpar sig att paddla med kanadensare. Det är helt enkelt för farligt, säger Niclas Bentzer.

Hunden Storm som är helt nybörjare på paddling har funnit sig väl till rätta på turen och spenderar dagarna liggandes i mitten på kanoten sovandes eller spanandes på fåglar.

För att ta sig fram på färden har kanoten burits genom skog, rullats på väg, Linnea och Niclas har också vandrat genom vatten med kanoten i lina och även tagit några kortare simturer med kanoten.

Vädret har bjudit på högtryck med varmgrader, sol och svaga vindar. Men frånvaron av nederbörd sätter också en del käppar i hjulet för paddlarna.

– Vattenståndet i älvarna är otroligt lågt, lägsta sedan 40-talet har vi fått rapporter om. Så vissa sträckor går tyvärr inte att paddla då det är för grunt och väldigt mycket sten, säger Linnea Nilsson-Waara.

En farhåga inför turen var kampen mot knott och mygg.

– Jodå, dem finns där och vi har umgåtts varje dag, säger Niclas Bentzer.