Ismannen Ötzi var en allätare som gillade fett

2:21 min

Nu har forskare gjort nya upptäckter kring den 5300 år gamla ismannen Ötzi. Den här gången har man analyserat hans sista måltid.

Ötzi eller ismannen som han också kallas är en mumie som bevarats i ett isblock i 5300 år. Han hittades 1991 av tyska turister högt upp i alperna mellan Italien och Österrike. Men för åtta år sen tinade man kroppen för att kunna ta en mängd olika prover.

Den här gången har forskarna studerat maginnehållet på Ötzi. Med kombinationer av nya tekniker har man kartlagt rester av proteiner, fett och arvsmassa i det material man tog ut ur magsäcken 2010. 

– Vi kom fram till att han var en allätare. Det är rött kött,  spannmålsprodukter och även spår efter kryddor som han antagligen hade för att krydda maten, säger Lars Engstrand professor i klinisk mikrobiologi. 

De indikationer man fått kring mathållningen under den här tiden i tidigare studier, genom att exempelvis analysera människoben eller krukinnehåll, får man i den här studien bekräftad. Så trots att Ötzi bara är en enskild individ säger det ändå något om kosthållningen i alperna på den tiden.

Och förutom vad han åt kunde man också se hur han tillagade maten och vilket kött det kan ha varit. 

– De djuren som matchade bäst var faktiskt stenbock och kronhjort, berättar Lars Engstrand.

Vidare konstaterar forskarna att han hade en kosthållning som skulle kunna liknas med den populära LCHF-dieten, med lite kolhydrater och mycket fett.

– Jag kommer ihåg när vi tog ut och då sa vi faktiskt att det ser ut som att han har gått på en sån där LCHF-diet. Och nu när vi analyserat det på riktigt sätt så ser vi också att han hade mycket fett i sin diet, ända upp till 45 procent, säger Lars Engstrand som var med när magsäcken plockades ut 2010.

Referens: Maixner et al., The Iceman’s Last Meal Consisted of Fat, Wild Meat, publicerad 12 juli 2018 i Current Biology, doi:
https://doi.org/10.1016/j.cub.2018.05.067