Trustormannen åtalas för ekobrott

1:31 min

Den svenska finansmannen Thomas Jisander, från Göteborg, åtalas nu misstänkt för ekonomisk brottslighet.

Thomas Jisander har tidigare dömts till fängelse i spåren av den stora Trustorhärvan. Nu misstänks Jisander, som nekar till brott, för att ha försökt lura till sig ett lån.

– Han och ytterligare en person är nu åtalade för försök till grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Bakom de här misstankarna döljer det sig ett bedrägeriförsök riktat mot norska Eksportkreditt, säger vice chefsåklagare Henric Fagher till Ekot.

Enligt åklagaren har de två åtalade försökt lura till sig ett lån.

– Ett bolag hemmahörande i Göteborg har vänt sig till norska Eksportkreditt och då ansökt om ett lån om cirka 120 miljoner svenska kronor. Till grund för den här låneansökan har man lämnat osanna uppgifter och med dessa osanna uppgifter har man försökt vilseleda norska Eksportkreditt att bevilja lånet, säger Fagher.

De falska uppgifter handlar, enligt åklagaren, om ett bolag och ett projekt om en påstådd bank på internet. De två ska ha uppgett att lånet behövdes för att utveckla banken på internet, men någon bank på internet existerade inte, menar Fagher.

Thomas Jisander, som numera heter något annat, och ytterligare en person åtalades i dag vid Göteborgs tingsrätt. Båda två förnekar anklagelserna.

– Han nekar till brott, säger Jisanders advokat Taavi Tuula, som ännu inte har läst åtalet och därför inte kan ge några fler kommentarer.

Det var i november förra året som fransk polis grep Jisander efter ett samarbete mellan myndigheter i flera länder. 

Han har tidigare varit inblandad i en av Sveriges största ekobrottshärvor, den så kallade Trustorhärvan i slutet på 90-talet. Och det var i samband med det som han blev omskriven. De inblandade friades i hovrätten, men Jisander dömdes senare till fängelse i 1,5 år för brott i kölvattnet av den härvan.