Slumprojekt mot sexuellt våld i Kenya

11 min
  • I Kenya satsar man på att träna killar i att försvara tjejer som riskerar att utsättas för sexuellt våld – samtidigt som tjejerna får träna självförsvar.
  • Hittills har över 300 000 kenyanska barn och ungdomar genomgått utbildnigen.
  • Hör reportage av Maria Ridderstedt, vår utsända i Afrika, och därefter ett samtal med Anna-Mia Ekström, professor som forskar inom global och sexuell hälsa på Karolinska Institutet. 

NEJ, ropar 40 tonårstjejer i kör så att mikrofonen på min bandspelare distar.

Vi står i ett klassrum med sprucket betonggolv och väggar av korrugerad plåt i Kariobangi, ett av Nairobis allra fattigaste kvarter.  

– We are worth defending.

Vi är värda att försvara, säger tjejerna i kör. De lär sig självförsvar och gör övningar som ska stärka självförtroendet och hjälpa dem att komma ur svåra situationer.

Organisationen Ujamaa började lära ut självförsvar till skolflickor i Nairobis slumområden redan 2010. I en enkätundersökningar uppgav då var fjärde tonårstjej att hon hade blivit våldtagen det senaste året. Men Ujamaa hävdar att var de än undervisar så minskar våldtäkterna med 50 procent.  

I början hade man bara en utbildning för tjejer. Walter Amadih, som anställdes för att sysselsätta killarna, säger att han och de andra såg ett behov av en utbildning även för killar.

– When we where doing the training we used to find out that most of the assult, rape, where done by the persons so close to them.

Vi såg att mycket av övergreppen som tjejerna utsattes för begicks av personer i deras närhet så därför startade vi programmet för killar, vi ville engagera dom i att förebygga sexuellt våld,

– If men are part of the problem they can also be part of the solution, so we started the boys programme.

Om män är en del av problemet måste de också kunna vara en del av lösningen, fortsätter Walter.

Programmet för killarna, heter Your Moment of Truth – din stund av sanning.

– We are telling them these are not ordinary moments its moments of truth and it’s a test to you, and you have to be couragues to stand up for someone that you care about.

Han berättar att de pratar med killarna om att det finns stunder av sanning, då man testas och något står alltid på spel. Övningarna går ut på att vara modig, stå på sig och välja det som är rätt, även om det är svårt och kompisarna tycker något annat.

Jag följer med in i klassrummet på andra sidan gräsplanen där tjejerna sitter. I en liknande skolsal av korrugerad plåt sitter 40 killar i 16 till 17-års åldern.

– We have bigger moments and smaller moments of truth, but with moments of truth something is always at?

– Are we together?

– Yes?

Walter vandrar runt i klassrummet och upprepar mantran som killarna svarar på.

– You have to be?

– Courageous!

Det är ett sex veckor lång utbildning där instruktörerna kommer till skolan en dag i veckan. Mycket av träningen går ut på att prata om värderingar och jämställdhet.

– If a man takes a women out to an expensive date he has the right to expect sex.

Om en man tar ut en kvinna på en dyr date har han rätt att förvänta sig sex, läser en av utbildarna upp från en enkät som han delat ut i klassrummet, sen får killarna värdera påståendet.

Allt som organisationen Ujamaa gör dokumenteras och följs upp av organisationens forskningsavdelning, bland annat så samarbetar man med Stanford University i USA och totalt har 7 vetenskapliga artiklar publicerats kring arbetet här.

Man gör enkät undersökningar både före och efter genomförda klasser. Och effekten är tydlig tjejerna på skolorna som har haft träningen rapporterar 40-50 procent färre övergrepp ett år efter träningen.

Och när det gäller killarna har nästan 80 procent ingripit när de sett övergrepp, dubbelt så många jämfört med kontrollgrupperna på skolan som inte har fått träningen.

Lärarna här på skolan som jag pratar med säger att programmet har en lugnande effekt på hela klassen, det blir mindre konflikter även mellan killarna.

På rasten får jag prata med några av killarna om deras erfarenheter. 17 -åriga James Kago tycker att utbildningen har varit bra och säger att han lärt sig mycket.

– Yes, to protect other people, to have care to other people and to respect women.

Att försvara människor, bry sig om dom och att respektera kvinnor säger han. När jag frågar om han har ingripit i någon våldsam situation ännu säger han nej:

– No not yet but I am ready to intervene in case I see anything.

Men att han är redo om han ser något, fortsätter han.

Bredvid James står 16-åriga Dickson Omoit han har faktiskt fått användning av de nya kunskaperna nyligen när han såg en kille trakassera en tjej på väg hem från skolan. Dickson gick emellan och sa till killen att sluta och be om ursäkt till tjejen. Tillslut förstod killen att han hade gjort fel och bad om ursäkt. Tjejen sa inte tack men Dickson kände sig ändå nöjd med att ha gjort något bra. Det som Dickson Omoit tycker har påverkat honom mest under utbildningen var att få lära sig om samtycke.

– Consent, I will not do something before I ask for a permission.

Att inte att göra något utan att först be om lov, säger han. Förut kunde han göra saker för att reta tjejerna i klassen och men nu ser han dem som jämlikar och behandlar han dem med mer respekt säger han.

Utbildningsprogrammet finns i olika steg från 12-års åldern. Jag frågar utbildaren Walter Amadih om det inte kan vara farligt att lära barn att gripa in i potentiellt våldsamma situationer.

– We talk about the getting in to risk maybe engaging in crime, and we tell them that they have you consider there safety first.

Vi pratar om riskerna och uppmanar de matt tänka på sin egen säkerhet först, säger Walter och att det finns olika tekniker de kan använda sig av som att hämta andra, skrika högt eller helt enkelt luras och saga att polisen är på väg.

– I got my eyes…

Jag har mina ögon, min röst, min hjärna och min kropp skanderar killarna i klassrummet.

Utbildningen som Ujamaa tillhandahåller är populär och har fått mycket uppmärksamhet i Kenya, förutom bistånd får man också en ansenlig summa pengar från den Kenyanska staten och hittills har över 300 000 kenyanska barn och unga varit igenom programmet enligt Ujamaas egen statistik.

Den senaste ännu opublicerade rapporten från Ujamaa visar att tjejer på skolor där killarna gått utbildningen anger en mindre andel pojkvänner och vänner som förövare.