P1-MORGON TORSDAG 12 JULI

Trumphoten mot Nato avfärdas

12 min
  • USA:s president Donald Trump anlände till Nato-mötet i Bryssel igår eftermiddag svensk tid med budskapet: "USA betalar för mycket till Nato och de europeiska länderna betalar för lite".
  • På kvällen satte sig representanterna i ett möte.
  • Hör samtal med Jan Andersson, Ekots korrespondent i Bryssel och Anna Wieslander, generalsekreterare på Allmänna Försvarsföreningen.

USA:s president Donald Trump har skapat oro bland de övriga medlemsländerna under Nato-toppmötet i Bryssel. Han anklagade Tyskland för att vara beroende av Ryssland och krävde att alla medlemsländerna ska betala betydligt mer pengar till Nato än de gör i dag. 

– Vi skyddar Frankrike, vi skyddar Tyskland, vi skyddar alla. Jag tycker inte det är rättvist, sa Donald Trump igår på Natomötet.

Donald Trump vill nu att medlemsländerna lägger fyra procent av BNP på försvaret, istället för den tidigare överenskommelsen om två procent.

– Men vad Jens Stoltenberg upprepade även på presskonferensen efter den första dagen var att det är två procent som gäller eftersom det står i Natostadgarna, säger Ekots Brysselkorrespondent Jan Andersson. 

– Det finns inget stöd för de fyra procenten Trump talar om i officiella handlingar från Nato, vad gäller överenskommelserna man gör när man går in i ett Natomedlemskap. 

Enligt Jan Andersson verkar tonläget mellan Natomedlemmarna förändrats sedan Donald Trump blev president.

– Tonen och retoriken skärptes avsevärt från den nya amerikanska administrationen under Donald Trumps ledning. Tonläget ska också ha hårdnat betydligt mot Tysklands Angela Merkel, säger han.

Donald Trumps usprungliga kritik, att de övriga medlemsländerna inte gör tillräckligt för att nå tvåprocentsmålet, är rimlig. Det menar Anna Wieslander, generalsekreterare på Allmänna Försvarsföreningen .  

– Om man håller sig till två procent, som är det som är överenskommet, då är det helt rimligt. Det han riktat kritik mot är att endast ett fåtal gör det i dagsläget. Målet är ju att detta ska vara uppnått till år 2024 ska man påpeka, så det är ju inte så att alla ska ha uppnått två procent av BNP nu, även om Trump gärna säger det, säger Anna Wieslander.

Anna Wieslander påpekar också att vare sig överenskommelsen om två procent eller diskussionen om den är ny. Tvåprocentsmålet togs fram under Obamas tid. 

– Det som har hänt sedan Trump kom till makten är att nu måste medlemsländerna redovisa en nationell plan för hur de ska nå målet till 2024. Trump har tryckt på på det sättet, och det har Jens Stoltenberg välkomnat för det var ett av hans huvuduppdrag när han fick jobbet som generalsekreterare. Att få upp försvarsutgifterna, för de är för låga, säger Anna Wieslander.

Varför betalar inte Tyskland två procent av BNP till försvaret?

– Tyskland har traditionellt sett varit ganska försiktiga. Ett av målen har lite grand varit att hålla Tyskland nere sedan erfarenheterna av andra världskriget vad gäller det militära. Det finns en intern diskussion i Tyskland om hur man framstår om man spenderar mer. Kommer vi uppfattas som mer offensiva i Europa och hur kommer det tas emot, och så vidare.

Spekulationer om att Nato skulle vara på väg att spricka tror inte Anna Wieslander på, men att Trump kommer till Natotoppmötet med en så attackerande attityd mot Tyskland och de övriga medlemsländerna kan ändå få konsekvenser.

– Det betyder något för förtroendet. Jens Stoltenberg betonar här att det gäller att hålla ihop familjen. Och den metaforen med en familj över Atlanten tycker jag är intressant, att vi hör samman och har samma värderingar. Visst kan vi bråka, men vi gillar ändå varandra i slutändan. Det är den känslan Trump inte förmedlar. Han för fram den här kritiken i en minst sagt odiplomatisk ton, säger Anna Wieslander.