Fler fryser sina ägg – men få barn föds

1:58 min

Allt fler kvinnor väljer att frysa sina ägg för att öka chansen att få barn senare i livet. Men få barn har än så länge fötts genom den här metoden som kvinnorna betalat mellan 40 000 och 100 000 kronor för.

– Egentligen är det inte bra, egentligen hade det ju varit bättre om kvinnan ser till att bli gravid och få barn tidigare, säger Mats Brännström, professor och överläkare på en av de kliniker som utför behandlingen.

Antalet kvinnor som får barn när de är över 40 år har ökat stadigt under de senaste 20 åren enligt Statistiska Centralbyrån. Samtidigt väljer allt fler att vända sig till privata kliniker som erbjuder äggfrysning.

Enligt det nationella kvalitetsregistrets siffror från 2016 så har antalet kvinnor som fryser sina ägg ökat från 200 till 300 personer över ett år. Professor och överläkare Mats Brännström jobbar med metoden som patienten betalar runt 100 000 kronor för.

– Det är ett ökande antal kvinnor som gör detta och många av dessa kvinnor fryser fler än en gång för att få ett tillräckligt antal ägg.

Trots att klinikernas kylrör fylls på med ägg så föds få barn genom den här metoden. Dels för att kvinnor inte kommer tillbaka för att använda sina ägg, och dels för att många är för gamla. Helst ska man vara under 35 år, men de flesta kvinnor som vänder sig till kliniker är runt 40. Sofia, som egentligen heter något annat, har längtat efter barn i flera år. Hon gick igenom äggfrysningsprocessen för bara ett par månader sedan.

– Jag hade kanske gjort det här tidigare med facit i hand. Om det här inte lyckas så vill jag ändå har gjort allt jag kan, för detta är inte något du kan göra i efterhand, säger hon.

De nationella riktlinjerna för äggfrysning håller nu på att uppdateras där det ställs krav på att klinikerna som utför de här behandlingarna är tydliga med hur stora, eller små chanserna, är att bli gravid genom äggfrysning.

– Det viktigaste som jag tycker är att vi ska inte överdriva chanserna utan vi ska säga att så här många äggceller behöver du för att få en rejäl chans att få barn, säger professor Mats Brännström.

– Och vi måste vara medvetna om att när vi fryser äggceller så fryser vi äggceller som ser mikroskopiskt jättebra ut men de har aldrig visat sin potential eller förmåga förrän de befruktas och sätts tillbaks. Och det kommer vi inte att veta här så att man lägger någonting i frysen som man hoppas och tror är bra men man har inga garantier.