300 000 personer dör globalt varje år av säsongsinfluensan

6:56 min
  • Folkhälsoexperter: Tas inte på tillräckligt allvar.
  • Virusstammen som cirkulerade mest ingick inte i vaccinet 2017.
  • Hör reportage av reporter Anna Larsson som åkt till en vaccinfabrik i Val de Reuil, norr om Paris.

Förra säsongens influensautbrott blev ovanligt intensivt och fick många av oss att stanna i sängen. I år kan det bli lindrigare eftersom de flesta svenska landsting har upphandlat ett nytt vaccin med bredare skyddseffekt. Men flera folkhälsoexperter anser att säsongsinfluensan inte tas på tillräckligt allvar, och även om det är svårt att säkert veta hur många offer den skördar varje år, så uppskattas antalet som dör vara betydligt över 300 000 personer globalt.

Och så här mitt i sommaren kan nästa influensautbrott verka avlägset men tillverkningen av vinterns vacciner är redan i full gång. Studio ett har besökt en vaccinfabrik i Val de Reuil norr om Paris.
 
Världshälsoorganisationen uppskattar att hundratusentals människor dör av säsongsinfluensa varje år.
– Det här är chockerande eftersom det finns vaccin, säger Nicholas Jackson, forskningschef vid företaget Sanofi Pasteur, som tillverkar 200 miljoner doser influensavaccin varje år bara vid fabriken i Val de Reuil. Och efterfrågan stiger.
När influensaviruset attackerar är äldre och kroniskt sjuka mest sårbara och med en åldrande befolkning i världen kan marknaden bli enorm.

Så det är inte konstigt att företaget satsar stort på influensavaccinet - enligt forskningschefen 4,7 miljarder euros de senaste fem åren. Och man hoppas att det nyaste vaccinet som skyddar mot fyra istället för tre virusstammar ska bli en succé.

I bolagets fabrik i Val de Reuil norr om Paris pågår tillverkningen av nästa säsongs influensavaccin. I februari släppte Världshälsoorganisationen sin bedömning av vilka virusstammar som kommer att dominera nästa säsong, och tillverkningen, startade omgående. Virsstammarna odlas i hönsägg och det tar ungefär ett halvår att få vaccinet färdigt att distribueras.

Nu i juli är de första doserna klara att skeppas ut med kyltransporter till sjukhus och vårdcentraler.
För att möta den växande efterfrågan byggs nu en ny stor fabrik i Val de Reuil där några av de mer än 2 000 anställda ska arbeta med att öka produktionen. Företaget tillverkar också vaccin i Mexico, USA och Kina.

Och mycket pekar mot att det nya vaccinet inte bara blir lönsamt för tillverkaren. Det kan också bli kostnadseffektivt för samhället genom att minska sjukhusinläggningar och dödsfall, även om det behövs mer forskning enligt en genomgång som gjorts av flera studier på området.

En orsak är att influensavaccinerna inte tillhör de dyraste, även om det fyrvalenta har ett högre pris.
enligt Per Öhlén chef för Sanofi Pasteur i Sverige och Baltikum.
– De kostar mer, men influensavaccin generellt är väldigt, väldigt billigt. Och det är kostnadseffektivt eftersom det förhindrar sjukhusinläggning och död. De trivalenta var väldigt väldigt billiga. De kostar mindre än en halv Big mac, men här börjar det väl närma sig en Big mac, säger Per Öhlen och skrattar lite.


Att fastställa vilka virusstammar som kommer att orsaka influensa är som att skjuta mot ett rörligt mål -viruset förändrar ständigt sina egenskaper. Det bidrog till att Världshälsoorganisationens rekommendation inför förra säsongen saknade den stam som kom att dominera - B yamagata. Därför blev ovanligt många sjuka i vintras, också några som vaccinerat sig, men som då fick en lindrigare infektion.
Så vaccinet skyddar inte fullständigt. Och det ger olika skydd för olika individer eftersom människors immunsvar också förändras. Det handlar om genetiska faktorer och vilka smittämnen vi har träffat på tidigare i livet, som kanske gjort oss immuna, säger Saranya Sridhar vid Sanofi-Pasteur.
– Människor svarar olika på vacciner, och vi försöker förstå varför och hur vi kan göra vacciner som är effektiva för alla, säger Saranya Sridhar som leder utvecklingen av influensavaccin vid bolaget.

Men vaccinerna till trots kommer influensan fortsätta att plåga mänskligheten. Och därför behövs också fler läkemedel som kan mildra infektionen när vi drabbas, säger Mia Brytting, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten. I Sverige används medlen Tamiflu och Relenza för att stoppa infektionen inan den brutit ut eller mildra effekter och följdsjukdomar. Men i Japan prövas ett nytt antiviralt medel som snart kan bli godkänt i USA och kanske även i Europa.

– Det senaste läkemedlet de har har en helt annan verkningsmekansim än de godkända läkemedel vi har i Sverige, och det är jätteintressant för då kanske man kan få kombinationsbehandlingar och jag vet att USA tittar på att få det här läkemedlet godkänt lite snabbare, enligt Mia Brytting.

Och att bromsa influensan och de följdsjukdomar som lätt uppstår när man haft en rejäl infektion - det är något som inte bara gynnar den som är sjuk, framhåller Mia Brytting.
– Kan vi hantera influensainfektioner så förhindrar vi andra efterföljande bakteriella infektioner, som man annars kanske måste använda antibiotika till. Då kan vi kanske minska behovet av antibiotika, för antibiotika måste vi vara rädda om och använda till rätt saker, säger hon.

Men i Sanofi Pasteurs laboratorier fortsätter forskningen för att hitta det ultimata influensavaccinet - ett universalvaccin mot alla virusstammar, eller åtminstone så många som möjligt för att åstadkomma ett brett och effektivt skydd. Men det är en utmaning eftersom viruset är oförutsägbart, avslutar Saranya Sridhar.