Vinodlaren Pär är någon som gläds åt torkan

3:12 min

Sommarens varma och torra väder ställer till problem i hela landet. Men en typ av odlare har dock haft all anledning att jubla över väderleken – vinodlarna.

Skogsbränder, bevattningsförbud, brist på djurfoder – torkan har slagit hårt mot Sverige. Men för den soldyrkande vindruvan har väderförhållandena varit perfekta. Ungefär 35-40 yrkesvinodlare är verksamma i Sverige. De allra flesta är koncentrerade till Skåne. En av dem är Pär Fredholms vingård utanför Tyringe, som menar att en sommar som denna är precis vad en vinodlare vill ha. 

– Värmen är alldeles strålande för dem. Däremot så hade vi också varit nöjda om vi hade fått lite vatten, framför allt för de vinrankor som är nyetablerade. Rankorna hittar grundvattnet, så de mår väldigt bra och är ståtliga och fina här, säger Pär Fredholm medan han ser till sina vindruvor på en av grenarna. 

Vingården har vunnit ett internationellt pris för sitt vita vin, Elsa 2017. Pär är stolt, och menar att det är storartat att en liten vingård i Skåne klår vinländer världen över. 

– Vi är så otroligt stolta och glada för detta. Vi gör det här vinet tillsammans med Åhus vingård, vi har gjort det så att det blir så bra som möjligt. 

– Vi kan vara med på kartan och göra bra viner. Folk börjar hitta svenska viner nu, och det är så trevligt, säger en stolt vinodlare Pär Fredholm.