Svenska muslimer: mobilappar lika bra som böneutrop

2:28 min

Under våren fick två moskéer i Växjö och Karlskrona tillstånd att sända böneutrop. Men det är inte alla moskéer som är intresserade av det.

Mohammad El-Alti, som är pressansvarig för Göteborgs moské, säger att det i dag finns tekniska lösningar, mobilappar till exempel, som är mycket mer effektiva att använda för att påminna om bönetiderna än böneutrop.

– Faktum är att vi har ett böneutrop men det är innanför moskéns väggar. Sen är det ju så att alla muslimer har en mobiltelefon och de har en app som visar när det är dags för bönen och det räcker för de flesta.

Mohammad El-Alti vid Göteborgs moské säger att syftet med böneutrop är att meddela de som bor i området att det är dags för bön. Men det behovet finns inte i Göteborg, menar han, eftersom majoriteten av befolkningen där inte är muslimer och eftersom det finns mobil-appar idag som fyller samma funktion som moskéernas böneutrop.

I våras fick Islamiska Kulturföreningen i Karlskrona tillstånd till böneutrop från minareten där. Även Stiftelsen Växjös muslimer har beviljats tillstånd om att sända ut böneutrop via högtalare en gång i veckan.

Men Göteborgs moské, som företräder sunni-islam, har alltså inte för avsikt att ansöka om något sådant tillstånd.

Det har inte heller Imam Ali-moskén, som ligger i Järfälla utanför Stockholm och som företräder shia-Islam. Det går lika bra med appar, säger talespersonen Akil Zahiri.

– Det finns massor av sådana applikationer och de kan man ladda ner från olika länder så teknikmässigt finns inte den här problematiken.

Just den församling i Järfälla som Akil Zahiri företräder ser alltså inget behov av böneutrop.

– Det är upp till varje förening att avgöra hur de vill göra med böneutrop, men jag har inte sett någon församling inom vår paraplyorganisation som har ansökt om tillstånd att få genomföra böneutrop utanför sin lokal.

Mohammad El-Alti vid Göteborgs moské säger att böneutrop kan uppfattas som störande.

– Majoriteten är inte muslimer i moskéernas omgivning. Därför är det väldigt viktigt för oss att man inte stör sin omgivning och att man får ett okej från omgivningen.