Stoltenberg: Alla lovar att öka sina åtaganden

0:53 min

Ekot sänder live från Jens Stoltenbergs presskonferens efter Nato-mötet i Bryssel.

Under torsdagen höll Nato ett extra insatt möte med anledning av den kritik som riktats mot försvarssamarbetet av USA:s president Donald Trump. Mötet ska, enligt Trump, ha utmynnat i en överenskommelse om att kraftigt öka medlemsländernas anslag till försvar.

– Vi har haft väldigt bra möte. Under de senaste två dagarna har vi tagit stora beslut för att stärka Natos försvar, att öka kampen mot terrorism, och att se till att bättre dela på bördan mellan de allierade, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg efter mötet.

Enligt Stoltenberg har Nato-länderna svarat på Trumps kritik och gått med på att öka försvarsutgifterna för att avlasta USA.

– Alla allierade har hört Trumps budskap. Vi förstår att denna amerikanska president tar försvarsutgifterna på stort allvar, och det har haft stort avtryck. Efter flera år av minskade utgifter, ökar de nu, säger Jens Stoltenberg.

Stoltenberg hyllade också Nato-samarbetet, och säger att USA:s närvaro i Europa är vital för att förhindra att oroligheter i andra världsdelar når Europa.

– Europeiska styrkor, infrastruktur och underrättelse, hjälper också till att försvara USA, när vi möter ett allt mer bestämt Ryssland.

USA:s hårda krav på ökade utgifter för resterande Nato-medlemmar skapade en känsla av angelägenhet som var viktigt för Nato, menar Stoltenberg. Samtidigt undviker generalsekreteraren svårare frågor.

Det gäller till exempel om Nato kan lita på USA:s engagemang efter Trumps hot. Under sin presskonferens svarade Donald Trump inte heller nej på frågan om han kan tänka sig dra bort sitt stöd från Nato-övningar, när han möter Vladimir Putin. Även det undviker Stoltenberg att kommentera.

Enligt Anna Wieslander, generalsekreterare på Allmänna Försvarsföreningen, kan det vara så att Stoltenberg känner sig något hjälpt av Trumps hårda krav, eftersom även Stoltenberg vill öka försvarsanslagen.

– Det tror jag han säger helt ärligt, att Nato är starkare efter den här typen av lite tumultartade och uppriktiga diskussioner, där man ändå landat i något som känns hyfsat, säger Anna Wieslander.