Ny manifestation för Gui Minhai

2:56 min

Utanför Kinas ambassad i Stockholm har det idag varit en ny manifestation för att få den fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai frigiven.

Imorgon är det 1000 dagar sedan Gui Minhai frihetsberövades, enligt Svenska PEN. Bland dem som talade idag fanns Magnus Fiskesjö som lärde känna Gui Minhai som Sveriges kulturattaché i Kina. Han berättar att de inte vet var Gui Minhai är:

- Det kan tänka sig att de har honom i samma fängelse som de hade tidigare i hans hemstad utanför Shanghai.

Vad vet ni om hur han mår?

- Vi vet ingenting. Som (utrikesminister) Margot Wallström sade häromveckan i Almedalen, hon fick frågan. Trots att Kina har lovat att han skulle få lov att ta emot besök som han har rätt till från svenska UD och också få träffa en läkare har han inte fått det. Så vi vet ingenting nu, vi har inga nyheter om honom och det gör ju att vi är ännu mera oroliga, svarar Fiskesjö.

Magnus Fiskesjö lärde känna Gui Minhai som poet och författare i Kina på 80-talet, och sade så här i sitt tal:

- Han var en medlem av den unga spännande generationen med kinesiska diktare och konstnärer som jag lärde känna då. Jag minns också Gui Minhai som en hedersknyffel och en väldigt skojfrisk och jovialisk figur.

"Kina bedriver en smutskastningskampanj"

På senare tid har Kinas ambassad i Sverige gått i flera offentliga svaromål mot olika rapporter, debattinlägg och uttalanden i svenska medier när det gäller Gui Minhais fall, men ambassaden har också kontaktat enskilda svenska som har engagerat sig i det här fallet, och det kommenterar Fiskesjö så här:

- Det handlar om en smutskastningskampanj som de bedriver. Jag tror att den taktik som de har tagit till är att de vill försöka leda uppmärksamheten bort från huvudsaken som är att Kina har velat stänga hans bokhandel, stoppa hans förlag, få stopp på utgivningen de böcker som han höll på med, säger han och fortsätter:

- Därför hittar de på den ena saken efter den andra och försöker sälja in det hos svenskar som kanske är tveksamma, som inte vet hur det här funkar och som kanske tror på de här lögnerna som de sprider, i syftet att slippa prata om huvudfrågan som är att de kidnappade Gui Minhai, de släpade honom tillbaka till Kina, satte honom i fängelse, i husarrest.

Initiativtagare till ännu en manifestation för Gui Minhais frigivning utanför Kinas ambassad på Gärdet i Stockholm var Kurdo Baksi som svarar så här på frågan om vad de ville uppnå med manifestationen: 

- Dels vill vi ju berätta för Kina att vi inte glömmer Gui Minhai vår medborgare. Sedan vill vi ju att Sverige ska agera bättre och göra något konkret gentemot Kina.

Kulturnytt har sökt representanter för Kinas ambassad men utan resultat.