Värmländsk politiker på Nato-toppmöte

6:08 min

I dagarna har det pågått ett Nato-toppmöte i Bryssel. Förutom Stefan Löfven (S) så är värmländska riksdagspolitikern Pål Jonson (M) från Arvika den enda svenske politikern på plats.

Rapporterna från mötet har i stor utsträckning handlat om USAs president Donald Trumps agerande där han satte fokus på sig själv och USA under dagarna. Men man har också avhandlat annat.

– Det är egentligen två frågor som har haft fokus. Dels har det handlat om åtgärder som Nato har vidtagit för att stärka sin förmåga och avskräcka Ryssland från att angripa något av Natos medlemsländer. Sedan har mycket av agendan handlat om de försvarsutgifter som finns i Nato, säger Pål Jonson (M).

Idag är det så att USA, som är 1 av 29 medlemsländer, står för 70 procent av de samlade försvarsutgifterna. Detta är något som Donald Trump riktat stark kritik emot, vilket har påverkat agendan på mötet.

Donald Trump har i samband med sin visit i Europa varit aktiv på Twitter, där han skrivit många kontroversiella saker om europeiska länder. Hans retorik är något som märks av på mötet.

– Det är klart att det märks av här i korridorerna. Mötet började ju med utfallet mot Angela Merkel.

Efter första dagen så var det en middag där det gick bra, och det fanns slutsatser kring mötet som var positiva och som stärker Nato och som stärker sammanhållningen. Men dagen efter var det hela havet stormar.

– Det skulle vara ett möte med Ukraina och Georgiens presidenter. Men det fick avbrytas för att Trump ville hålla en presskonferens, som också var rätt så färgstark. Man kan konstatera här när man tittat på journalister och tjänstemän att det här är ett väldigt ovanligt sätt att bedriva diplomati på.

Ur svenskt perspektiv så diskuterades Sveriges partnerskap med Nato, som Sverige vill stärka och utveckla. Det diskuterades även Sveriges och Natos utbildningsinsatser i Afghanistan.