Ingen ljusning för bostadsutvecklarna

2:15 min

Fastighetsbolagen på Stockholmsbörsen fortsätter att rapportera siffror och många av de bostadsutvecklare som hittills har redovisat sina siffror för det andra kvartalet har sålt fler bostäder jämfört med årets första kvartal. Det är en ljusglimt, men ingen vändning på nyproduktionsmarknaden, enligt Henrik Dahlgren, finansanalytiker på Danske Bank.

– De större bostadsutvecklarna kommer att stå sig relativt starka, även om man självklart kommer att märka av den här avmattningen i deras resultat också. Ser man till JM, Skanska och Peab är jag inte orolig. Däremot har vi sett en tillväxt av mindre, mer spekulativa fastighetsutvecklare de senaste åren, säger Henrik Dahlgren.

– De har hög skuldsättning och fokus på Stockholm som har varit en svag marknad jämfört med övriga landet och där tror jag att man kan vänta sig en och annan konkurs när vi går in i andra halvåret i år, säger han.

En av bostadsutvecklarna som har rapporterat på fredagen är Stockholmsbaserade Oscar Properties som totalt sålde 22 bostäder under det andra kvartalet. Det är mer än 80 procent fler jämfört med föregående kvartal, men fortfarande en halvering jämfört med i fjol. Bolagets skulder uppgick till över två miljarder kronor under den här perioden.

Utvecklingen under resten av året speglar det vi har sett i fastighetsrapporterna så här långt.

– Jag tror fortsatt på en stark utveckling för kommersiella fastigheter baserat på drivkrafterna i form av det låga ränteläget och en stark hyresmarknad. Jag tror framför allt att Stockholm och Göteborg kommer att se fortsatt positivt ut, men jag tror som sagt att vi kommer att få se en relativt svag utveckling för de bolag som sysslar med bostadsproduktion.