Fortsatt svårt för journalister i Ryssland

3:12 min

En propagandaseger. Men också en möjlighet att skildra problem i det ryska samhället. Så sammanfattar Reportrar utan gränser fotbolls-VM i Ryssland

Under den senaste månaden har världens blickar riktats mot Ryssland, och under fotbolls-VM har rapporterna om och från Ryssland dominerats av världsmästerskapet istället för utrikespolitiska konflikter och sanktioner.

En propagandaseger - men också en utnyttjad möjlighet att peka på problem i det ryska samhället. Så sammanfattar Reportrar utan gränser Fotbolls-VM i Ryssland som slutade i helgen.

 – Det är svårt att se hur fotbolls-VM skulle ha påverkat pressfriheten, undantaget några enstaka fall där ryska journalister trakasserats och utländska journalister nekats inresetillstånd, säger Johann Bihr, avdelningschef på Reportrar utan gränsers avdelning för Östeuropa.

Enligt Reportrar utan gränser har bevakningen på många sätt inneburit en propagandaseger för Vladimir Putin. Samtidigt har civilsamhället faktiskt utnyttjat chansen att sätta fokus på hur situationen i landet egentligen ser ut. Bland annat har just Reportrar utan gränser bedrivit en kampanj för att göra omvärlden uppmärksam på ryska journalister som sitter fängslade.

Inför VM fanns det en oro för hur fria journalister som åkt till Ryssland för fotbolls-VM var när det handlade om att bevaka annat än själva mästerskapet. Det fanns enstaka fall där journalister nekades inresetillstånd och några journalister upplevde sig också vara övervakade, men generellt kunde tillresta journalister bevaka också sociala frågor i landet, säger Johann Bihr.

– VM gav möjlighet till utländska journalister att åka till Ryssland och gav möjlighet att bevaka inte bara VM utan också andra ämnen.

För de journalister som stadigt arbetar i Ryssland är situationen mycket dålig. Av totalt 180 länder intar Ryssland plats 148 på listan när pressfriheten värderas av Reportrar utan gränser. Världsmästerskapet har inte gjort någon större skillnad. Trycket från ryska myndigheter på journalister och medieföretag har istället fortsatt.

Under VM dömdes bland annat det amerikanska medieföretaget Radio Liberty till böter för att inte ha redovisat alla uppgifter som de ryska myndigheterna kräver av medieföretag som klassas som utländska agenter.

Dessutom presenterades nyligen ett nytt lagförslag som gör att inte bara medieföretag utan också enskilda journalister i framtiden kan klassas som utländska agenter. Det är en lagändring som, om den går igenom, kan få stora konsekvenser för journalister som arbetar i landet, säger Johann Bihr.

– Det ger ryska myndigheter ännu ett verktyg att inskränka utländska mediers arbete närhelst behovet uppstår, säger Johann Bihr på Reportrar utan gränser.