Ryska agenter åtalas för dataintrång

1:55 min

Tolv ryska agenter åtalas för dataintrång under presidentvalet i USA 2016.

– De hackade sig in i datorsystem och installerade spionprogram så att de kunde se vilken information användarna hade på datorerna. Sen spred de uppgifterna i bland annat sociala medier, sa Rod Rosenstein, USA:s vice justitieminister när anklagelsakten presenterades i dag mot 12 ryssar kopplade till den militära ryska underrättelsetjänsten GRU.

Anklagelserna utgör de tydligaste uppgifterna hittills från det amerikanska justitiedepartementet om ryska försök att påverka presidentvalet 2016, och att det ska ha utförts direkt av ryska myndigheter.

Rosenstein sa också att att ryssarna ska ha tagit sig in i det Demokratiska partiets dataservrar i upptakten och dataföretag som levererade mjukvara till systemen som hanterar valprocessen, och ha stulligt uppgifter om hundratusentals väljare .

En av dem som ska ha fått sin dator angripen är, Hillary Clintons tidigare valgeneral, John Podesta.

– Det här är brott mot mig och andra, men viktigare, det är brott mot den amerikanska demokratin och jag är glad över att myndigheterna lyckats få fram så här mycket uppgifter om det, säger John Podesta till CNN.

Det är ännu oklart var de de misstänkta underrättelseofficererna befinner sig och om de någonsin kommer ses i en amerikansk rättssal

Anklagelseakten presenteras i upptakten till det kommande toppmötet i Helsingfors på måndag mellan Donald Trump och den ryske presidenten Vladimir Putin.