Ryssland tillbakavisar anklagelser om dataintrång

1:41 min

Åtalet mot 12 ryska underrättelseofficerare i USA är enligt det ryska utrikesdepartementet en konspirationsteori ägnad att försöka störa stämningen inför toppmötet på måndag mellan Trump och Putin.

Sent på fredagskvällen publicerades ett mycket skarpt uttalande på det ryska utrikesdepartementets hemsida:

"I Washington försöker man med alla krafter väcka till liv den gamla "ankan" om den påhittade ryska inblandningen i det amerikanska presidentvalet 2016." Och med hjälp av ett "gytter av konspirationsteorier" försöker nu, enligt ryska UD, inflytelserika politiska krafter i USA försämra relationerna mellan länderna inför det historiska toppmötet i Helsingfors på måndag.

Anklagelserna från de amerikanska åklagarna är betydligt allvarligare än de som presenterades i vintras - då ett antal ryska privatpersoner och företag åtalades för att på olika vis ha försökt påverka utgången i valet i USA. Den här gången är de utpekade tolv namngivna medarbetare vid GRU, den ryska militära underrättelsetjänsten.

I åtalet beskrivs mycket detaljerat hur och när de bland annat ska ha hackat sig in på datorer som tillhörde det Demokratiska partiet i USA. Även Demokraternas presidentkandidat, Hillary Clintons kampanjchef ska ha fått sin dator hackad av de ryska agenterna, enligt åtalet.

Från Kremls sida har man hela tiden nekat till alla anklagelser om inblandning i det amerikanska valet. I vintras sa president Vladimir Putin själv att det saknades bevis och att de personer som då pekades ut inte hade något med ryska staten att göra. Nu är det annorlunda, när åtalet faktiskt pekar ut ryska militära underrättelsetjänstemän.

Men från ryska UD:s sida kallar man anklagelserna för en "skamlig komedi, ovärdig USA".